SALATA TZATZIKI CU SFECLA ROSIE
Ingrediente:
- 2-3 bucati sfecla rosie mica sau medie (aprozimativ 400 grame)
- 400 grame iaurt grecesc dens
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 1 lingura zeama de lamaie sau otet din vin rosu
- sare de mare, piper negru proaspat macinat, marar, dupa gust
Mod de preparare:
- Se spala bine sfecla cu apa rece, se taie coditele si cotoarele, lasand 1,5 cm de la baza sfeclei, se presara sare desupra si se impacheteaza etans in doua straturi de folie de aluminiu. Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie pergament si se coace in cuptorul preincalzit la 200 grade C, aprozimativ 45 de minute, pana devine frageda.
- Se scoate din folia de aluminiu, se clateste cu apa rece, se taie coditele si cotoarele si se curata pielea cu un prosop umed. Se rade grosier sau se taie fideluta si se pune la scurs intr-o strecuratoare.
- Se pune iaurtul intr-un bol pentru salata (daca nu este prea dens va fi lasat la scurs intr-o strecuratoare foarte fina).
- Se adauga uleiul de masline si usturoiul foarte fin pisat si se amesteca bine.
- Dupa ce sfecla s-a scurs de zeama, se stoarce bine si se pune in bol peste iaurt.
- Se adauga mararul tocat , sarea si piperul negru proaspat macinat dupa gust si se amesteca bine toate ingredientele pana la omogenizare.
- La final se pune zeama de lamaie sau otetul din vin rosu, amestecand din nou pana la omogenizare.
- Se pune la frigider cu 2-3 ore inainte de a fi servita, pentru a capata consistenta si pentru a permite aromelor sa se intrepatrunda.