ULEI DE MASLINE EXTRAVIRGIN – BENEFICII TERAPEUTICE
Beneficiile uleiului de masline extravirgin asupra sanatatii, denumit de catre Homer “Aurul lichid”, sunt cunoscute inca din antichitate, cand grecii au constatat ca putea fi folosit nu numai ca aliment, ci si ca medicament impotriva starilor de slabiciune si a durerilor de stomac, primind astfel renumele de aliment – medicament.
Uleiul de masline a atras insa atentia specialistilor, la mijlocul secolului 20, cand s-a constatat, pe studii epidemiologice, ca populatia din bazinul mediteranean, prezinta o incidenta redusa la bolile cardiovasculare, diabet zaharat de tip II, osteoporoza si chiar cancer. De atunci, cercetarile continuate au adus uleiului de masline beneficii pozitive de fiecare data. Medicii si nutritionistii au descoperit ca acest tip de ulei, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului.
COMPOZITIA ULEIULUI DE MASLINE EXTRAVIRGIN – 100 grame :
- Vitamine: A, B1, B2, C, D, E, K
- Minerale: sodiu, calciu, potasiu si fier.
- Acizi grasi mononesaturati (oleici) – 56-83%
- Acizi slabi polinesaturati (linoleici) – 3,5-20%
- Acizi grasi polinesaturati (linoleici) – 0-1,5%
- Acizi grasi saturati – 8-23,5%, 9 calorii/gram
- Oleocanthal – polifenol cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante
- Squalene – o susbstanta care ajuta ca reglarea sebumului
- Clorofila – o substanta antiimbatranire care ajuta la vindecarea bolilor de piele si a ranilor.
BENEFICIILE TERAPEUTICE ALE ULEIULUI DE MASLINE EXTRAVIRGIN:
- BOLILE CARDIOVASCULARE : Uleiul de masline extravirgin previne aparitia bolilor cardiovasculare prin scaderea trigliceridelor si a nivelului de colesterol LDL (colesterolul “rau”) in timp ce creste nivelul de colesterol HDL (colesterolul “bun”). Aceasta se datoreaza cantitatii mari de acid monosaturat din compozitia uleiului. Astfel, inlocuirea grasimilor din dieta cu uleiul de masline previne hipertensiunea arteriala si reduce riscul unui atac de cord.
- DIABETUL ZAHARAT DE TIP II : In urma studiilor s-a constat ca o dieta de tip mediteranean, bogata in ulei de masline si carbohidrati reduce riscul aparitiei diabetului de tip II, cu aproape 50 la suta, comparativ cu o dieta saraca in grasimi. Asocierea acizilor grasi mononesaturati cu carbohidratii contribuie la reglarea nivelului de zahar din sange (glicemia).
- OSTEOPOROZA : Este o boala deosebit de raspandita in randul femeilor in perioada de post-menopauza, datorita scaderii producerii de estrogen, caracterizata prin scaderea masei osoase, ducand la fragilitatea sistemului osos. Cecetatorii au descoperit ca suplimentarea alimentatiei cu ulei de masline ajuta l cresterea semnificativa a nivelului de calciu si minerale, ceea ce implicit duce la refacerea tesutului osos.
- CANCERUL : Uleiul de masline creste apararea antitumorala si poate reduce riscul dezvoltarii unui cancer cu pana 75%, prin inhibarea genelor tumorale (oncogene). Datorita continutului bogat in antioxidanti (luteina, carotenoid, polifenoli, beta-caroten) uleiul de masline ajuta la neutralizarea sau incetinirea actiunii radicalilor liberi care determina imbatranirea pielii si cancerul de piele (melanomul malign). Persoanele care consuma in mod regulat ulei de masline extra-virgin dezvolta rezistenta la razele daunatoare ale soarelui (radiatiile ultraviolete). De asemenea, progresia cancerului la san si la colon poate fi incetinita prin concumul de ulei de masline extravirgin.
- DEPRESIA : Un studiu efectuat pe 12059 de voluntari, pe o durata de 6 ani, a relevat fatul ca persoanele care au avut un aport mare de grasimi trans, grasimi hidrogenate ce se gasesc in principal în alimentele procesate, au dezvoltat pana la 48 la suta un risc crescut de depresie, comparativ cu persoanele care au urmat o dieta de tip mediteranean, bogata in uleiuri mononesaturate.
- OBEZITATEA : Desi bogat in calorii, uleiul de masline s-a dovedit a ajuta la reducerea nivelului de obezitate. Unii acizi grasi din componenta acestuia reduc pofta de mancare. Totodata uleiul de masline stimuleaza metabolismul, arderea caloriilor facandu-se intr-un ritm mai accelerat, ajutand astfel la pierderea grautatii corporale si la mentinerea acesteia la parametrii doriti.
- SINDROMUL METABOLIC : Acest sindrom este o combinatie de obezitate, hipertensiune arteriala, colesterol si glicemie marite, care poate duce la diabet de tip II, atac de cord, accident vascular cerebral, sau moarte subita. Un studiu efectuat pe aproximativ 535000 de persoane, di zone diferite, cu diete diferite, a concluzionat faptul ca o dieta mediteraneana, care include consumul de grasimi mononesaturate, in principal sub forma de ulei de masline, consumul zilnic de fructe, legume, cereale integrale, consumul de produse lactate sarace in grasimi , consumul saptamanal de pește, pasari de curte, leguminoase, precum și un consum relativ redus de carne rosie, poate reduce considerabil riscul de sindrom metabolic.
ADOPTAREA UNEI DIETE DE TIP MEDITERANEAN AR PUTEA IMBUNATATI CONSIDERABIL SANATATEA SI ASPECTUL MULTORA DINTRE NOI.
Pingback: Regulile de baza ale Dietei Mediteraneene | DIETA MEDITERANEANA
Pingback: Conopida la cuptor cu usturoi si parmezan | DIETA MEDITERANEANA
Pingback: Cartofi grecesti la cuptor | DIETA MEDITERANEANA
Pingback: Mini Farfalle cu rosii cherry, mozzarella si busuioc | DIETA MEDITERANEANA
Pingback: Salata de paste integrale, rosii cherry si mozzarella – Insalata di Pasta alla Caprese | DIETA MEDITERANEANA
Pingback: Salata de rucola cu rosii cherry, muguri de pin si avocado | DIETA MEDITERANEANA
Pingback: Salata de conopida cu masline | DIETA MEDITERANEANA
Pingback: DIETA MEDITERANEANA
Pingback: Regulile de baza ale Dietei Mediteraneene | DIETA MEDITERANEANA
Pingback: PREZENTARE DIETA MEDITERANEANA | DIETA MEDITERANEANA
Pingback: Mini Farfalle cu rosii cherry , mozzarella si busuioc | DIETA MEDITERANEANA
Pingback: Tarta de cartofi cu oua ochiuri | DIETA MEDITERANEANA
Pingback: Cotlete de miel la tava | DIETA MEDITERANEANA
Pingback: Salata Mediteraneana de Rucola | DIETA MEDITERANEANA
Thank you very much.
LikeLike
elegant
LikeLike
Magnificent publish, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I am sure, you’ve a huge readers’ base already!|What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & aid different users like its aided me. Good job.
LikeLike
Ai dreptate Daniela, natura se lupta sa fie de folos omului, mai ramane acum ca omul sa accepte darul naturii … pasii sunt marunti, asa cum spui tu , dar un pas cat de mic tot este ceva decat nimic.
LikeLike
e o minune cum natura a gasit atat de multe moduri sa fie de folos omului. Unele dintre ele se lasa descifrate, iar omul invata parca cu pasi prea marunti sa beneficieze de ele. Uite azi e uleiul de masline…..
LikeLike
Pingback: Cartofi grecesti la cuptor « DIETA MEDITERANEANA