CIOCOLATA – BENEFICA SI NOCIVA
- proteine 5, glucide disponibile 60,
- lipide totale 30,din care acizi grasi saturati 18, acizi grasi mononesaturati 9,5, acizi grasi polinesaturati 1,
- colesterol 0,
- sodiu 20 mg,
- potasiu 380 mg,
- magneziu 100 mg,
- calciu 70 mg,
- fier 3 mg, zinc 1,3 mg,
- caroten 40 mg,
- vitamina B1 0,07 mg,
- vitamina B2 0,23 mg,
- vitamina B6 0,04 mg,
- vitamina E 0,8 mg,
- niacina 0,6 mg,
- acid folic 10 mg,
- energie 550 Kcal.
Dupa cum remarcam, ciocolata neagra nu contine colesterol, este insa bogata in grasimi vegetale (unt de cacao minimum 28%), zahar (55% – 65%), care ii imprima o densitate energetica foarte mare, de aproximativ 550 Kcal/100 g. Ciocolata veritabila, neagra, contine vitamine din grupa B, acid folic, retinol si itamina E, necesare organismului. Este, de asemenea, o sursa de minerale, remarcandu-se dintre cestea zincul, de obicei rar in limente, dar indispensabil pentru unctionarea organismului, a si fierul, calciul, magneziul si otasiul, care echilibreaza balanta odiului si fosforului. incul este important in anihilarea adicalilor liberi, fiind constituent al enzimelor antioxidante, al enzimelor necesare eliberarii insulinei, in functionarea optima a sistemului imunitar si a sistemului reproducator, in rezistenta la efortul fizic si in detoxifierea organismului prin functionarea optima a ficatului. Potasiul si magneziul sunt necesare sistemului neuromuscular, avand efect de calmare a sistemului nervos, de combatere a crampelor si oboselii musculare, de optimizare a functionarii inimii. Ciocolata veritabila contine si o cantitate variabila de fibre alimentare (1% – 2% g) care contribuie la reglarea tranzitului intestinal si detoxifierea organismului. Ciocolata contine si antioxidanti cu rol preventiv asupra aparitiei bolilor cardiovasculare, aterosclerozei.
Teobromina din ciocolata este o substanta asemanatoare cafeinei, cu efect stimulator asupra sistemului nervos central si de accelerare a ratei metabolismului bazal, stimuland arderea grasimilor mai ales in cazul persoanelor active, care fac miscare. Anumite substante provenind din cacao au efecte euforizante, dand o stare de bine dupa consumul ciocolatei negre.
Se instaleaza astfel rezistenta la insulina (stare prediabetica) si diabetul zaharat de tip 3, care, in ultimul timp, apare la varste din ce in ce mai tinere.
- Copiilor mici sub 3 ani sau celor care prezinta sindromul de hiperactivitate si deficiente de concentrare (ADHD), nu trebuie sa consume ciocolata sub nici o forma.
- Diabeticii vor consuma, cu avizul medicului, doar ciocolatele create special pentru diabetici.
- Ciocolata contine oxalati, care sunt contraindicati persoanelor suferinde de litiaza si calculi renali si purine, contraindicate suferinzilor de guta.
- Animalele de companie (caini, pisici) nu trebuie sa fie hranite cu produse pe baza de cacao, deoarece sunt toxice pentru ei.
- 8 E-uri : Novatini (cu crema capsuni si frisca) si Poiana (cu lapte si crema cu aroma de visine).
- 7 E-uri : Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini (cu crema caramel si crema cu visine) si Heidi Grand Or Florentine.
- 6 E-uri : Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu crema de capsune), Africana (cu crema de rom) si Poiana (cu frisca si capsuni)
- 5 E-uri : Schogetten, Anidor (Croquant – lait and folie noisettes si Amer), Primola (cu caramel sau cu capsuni), Novatini (cu coniac si cu rom), Africana (cu crema de banane) si Milka Raspberry Cream.
- 4 E-uri: Africana (cu crema de cappuccino), Poiana (varianta simpla, cea cu crema de caramel si cea cu crema de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi Cherry, Carrefour – Chocolat noir fara zahar.
- 0 E-uri : Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolata alba cu migdale), Lindt (ciocolata amaruie cu migdale) si Lindt (lapte 44%, ciocolata amara 22% cu alune).
Aditivi din compoziţia ciocolatei:
- E420 – sorbitol ,
- E 270 – acid lactic ,
- E120 – acid carminic,
- E200 – acid sorbic ,
- E1103 – invertaza,
- E322 – lecitină din soia,
- E476 – poliglicerol poliricinoleat,
- E 330 – acid citric.
Dintre acestia primii cinci sunt considerati periculosi. Printre efectele nocive pe care acesti aditivi le au asupra organismului, se regasesc alergiile, dereglarile hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea colesterolului.
SFAT ANPCPPS : “Fii un consumator informat si utilizează informaţiile pe care le ai la indemana, chiar pe eticheta!”
Aceasta este recomandarea oferita de reprezentanţii ANPCPPS. Astfel, pe langa sfatul dat consumatorilor de a observa numarul de E-uri din dulciuri si din orice alt tip de produs alimentar, se mai recomanda sa se verifice, de asemenea, si continutul caloric .
Nu in ultimul rand, trebuie urmarit si continutul de proteine, glucide, lipide, lipide saturate si sodiu din ciocolatele cumparate de pe raft.
Organizaţia pune la dispoziţie si website-ul e.o9atitudine.ro, accesibil de pe computer sau telefonul mobil, prin intermediul caruia consumatorul poate afla ce tip de E-uri (conservanţi, aditivi etc.) conţin produsele pe care le achiziţioneaza.
Surse:
- http://revistaplafar.ro – Apetisanta ciocolata – Prof. univ. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI
- http://www.evz.ro
- http://www.protectia-consumatorilor.ro