APA DE OREZ – ELIXIRUL FRUMUSETII
Folosirea apei de orez in scopul obtinerii unui par stralucitor si a mult doritului ten tip portelan, lispsit de riduri, plin de fermitate si stralucire este o metoda straveche si extrem de populara in Asia. Se spune despre apa de orez ca este secretul frumusetii femeilor japoneze. Cunoscuta si sub denumirea de “miracolul frumusetii nipone”, apa de orez este responsabila pentru pielea tonifiata si catifelata, fara pori deschisi a femeilor japoneze. “Frumoasa ca bobul de orez” este cel mai frumos compliment pe care il poate primi o femeie din Japonia. Dar apa de orez este folosita in mod traditional si de femeile din China si din Asia de sud-est pentru intretinerea frumusetii tenului si parului. In plus, apa de orez este recomandata si de specialistii ayurveda, dovedindu-se ca are calitati superioare produselor de infrumusetare artificiale.
Apa de orez este considerata un adevarat tratament cosmetic datorita agentilor de curatare prezenti in bobul de orez, agenti fini si delicati, care actioneaza asupra tenului in cel mai bland mod posibil, cat si sursei bogate de vitamine, minerale si aminoacizi – cu proprietati de hidratare, hranire si regenerare, acid ferulic – cu importante proprietati antioxidante si alantoina – cu proprietati anti-inflamatorii.
Aceasta metoda simpla, necostisitoare, care confera stralucire parulului, catifeleaza si tonifica pielea, a patruns treptat si in randul femeilor de pe celelalte continente, castigand rapid popularitate datorita eficacitatii sale si a simplitatii celor 2 ingrediente din care se prepara: apa si orez.
METODE DE PREPARARE APA DE OREZ
Apa de ore se poate obtine prin 3 metode:
1. APA DE OREZ OBTINUTA PRIN INMUIERE
Ingrediente:
- 1/2 cana orez nefiert, de preferinta organic
- 2 cani apa distilata sau plata
Mod de preparare:
- Se spala bine orezul pentru a indeparta impuritatile.
- Se pune orezul intr-un vas, se acopera cu apa si se lasa la inmuiat timp de cel putin 2 ore, insa ideal ar fi 12 ore. Cu cat timpul este mai mare, cu atat si efectul benefic asupra tenului va fi unul mai evident, acest fapt datorandu-se actiunii indelungate in care mineralele si vitaminele din orez vor avea nevoie de a ajunge in apa.In tot acest timp se amesteca din cand in cand in vasul cu orez si apa.
- Dupa 2-12 ore, apa de orez obtinuta se strecoara printr-o sita deasa si se poate pastra intr-un recipient de sticla, inchis ermetic, la frigider, pentru 3-4 zile. Pe o perioada mai indelungata de timp, aceasta isi va pierde proprietatile nutritive si va deveni nefolositoare.
2. APA DE OREZ OBTINUTA PRIN FIERBERE
Ingrediente:
- 1/2 cana orez nefiert, de preferinta organic
- 2,5 cani apa distilata sau plata
Mod de preparare:
- Se spala bine orezul pentru a indeparta impuritatile.
- Se fierbe orezul foarte bine si se strecoara apa printr-o sita fina.
- Se lasa sa se raceasca, apoi se pune intr-un recipient de sticla si se pastreaza la frigider timp de 3-4 zile.
3.APA DE OREZ OBTINUTA PRIN FERMENTARE
Ingrediente:
- 1/2 cana orez nefiert, de preferinta organic
- 2 cani apa distilata sau plata
Mod de preparare:
- Se spala bine orezul pentru a indeparta impuritatile.
- Se pune jumatatea de cana de orez intr-un vas si acopera cu apa, lasandu-l la inmuiat pentru cel putin 2 ore, ideal 12 ore.In tot acest acest timp, se amesteca bine pana cand apa devine tulbure.
- Se separa apoi apa de orez cu ajutorul unei strecuratoare si se lasa lichidul obtinut la temperatura camerei pentru o zi sau doua. Atunci cand lichidul devine usor acru inseamna ca fermentatia a inceput. Procesul de fermentare dureaza intre 24 – 48 de ore, in functie de temperatura camerei. Cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat mai repede va fermenta apa de orez.
- Apa de orez fermentata se foloseste imediat, iar daca este in exces si se doreste a fi folosita ulterior, este indicat sa se fiarba pentru a opri procesul de fermentare. Se pune intr-un recipient de sticla si se pastreaza la frigider timp de 3-4 zile.
4. SCRUB DIN OREZ
- Din orezul ramas in urma prepararii apei de orez inmuiata sau fermentata, se poate obtine un scrub foarte hranitor pentru fata si corp.
- Scrubul de orez se obtine prin pisarea orezului, la care, se adauga 2 lingurite de ulei de masline sau cocos pentru tenul uscat si 2 lingurite de zeama de lamaie pentru tenul gras. Acest scrub va catifela pielea fetei si a corpului si este indicat a fi folosit saptamanal sau la 2 saptamani.
METODE DE FOLOSIRE A APEI DE OREZ PENTRU TEN
1.Lotiune de curatare faciala
Curatarea faciala se face prin simpla inmuiere in lichid a unui tampon de vata cu care se va masa pielea usor pentru cateva minute. Se va lasa fata se se usuce fara a sterge cu prosopul pentru a permite absorbirea totala a nutrientilor din apa de orez. Curatand regulat fata cu apa de orez, pielea va deveni moale, catifelata, radianta, astfel incat apa de orez va face p[arte din rutina de ingrijire a tenului.
2.Toner facial
Puteți folosi, de asemenea, apa de orez pe post de toner facial. Se inmoaie un tampon de vata in apa de orez si se aplica pe fata dupa curatate, pentru a inchide porii si a conferi netezime tenului. Acest toner natural promoveaza cresterea celulelor, stimuleaza fluxul de sange si ajuta pastrarea pielii netede si stalicutoare
3.Tratament pentru acnee
Apa de orez ajuta la vindecarea acneei si diminueaza roseata focarelor. Acesta actioneaza ca un astringent asupra pielii, si inchide porii.
4. Tratament pentru eczeme
Componentele amidonului prezent in apa de orez sunt eficiente diminuarea eczemelor fetei. Se inmoaie un prosop cosmetic in apa de orez si se aplica pe toata zona afectata, pentru cateva minute, timp in care se va usca de la sine.
5. Tratament pentru pielea iritata
Se aplica apa de orez pe eruptii sau alte inflamatii ale pielii pentru calmarea acestora in mod natural. Aplicata de 2 ori pe zi timp de 15 minute aduce imbunatatiri semnificative tenului.
6. Tratament pentru arsurile solare
Apa de orez este de asemenea folosita pentru tratarea arsurilor solare, ajutand pielea sa se recupereze rapid. Se aplica tampoane inmuiata in apa rece.
METODE DE FOLOSIRE A APEI DE OREZ PENTRU PAR
Conform anumitor studii (sursa) , apa de orez are capacitatea de a imbunatati elasticitatea parului datorita continutului de inositol, un compus organic din categoria complexului vitaminic B, cu rol important in stimularea cresterii parului. Tehnica de imagistica de specialitate (sursa) arata ca inozitolul ramane in interiorul parul chiar si dupa clatire, oferind în continuare protectie parului si efecte de infrumusetare.
In plus, aminoacizii, vitaminele si mineralele care se regasesc in apa de orez intaresc radacinile parului, ii confera volum, aspect matasos si stralucitor.
1. Clatirea parului.
Clatirea parului cu apa de orez ii confera stralucire si ajuta firul de par sa se mentina puternic si sanatos. Pentru o hranire suplimentara a firului de par, in apa de orez se pot adauga cateva picaturi de uleiuri esentiale, cum ar fi ulei de rozmarin, lavanda sau muscata. Dupa samponare, se toarna apa de orez pe par si se maseaza usor scalpul. Dupa acesta operatiune se clateste parul cu apa rece. Procedeul se poate aplica la fiecare spalare.
2. Balsam pentru par
Apa Orezul poate fi, de asemenea, folosita ca un balsam pentru par. Se adauga cateva picaturi de ulei esential de rozmarin, lavanda sau muscata in apa de orez si se aplica pe par. Se lasa sa actioneze timp de 4-5 miute, apoi se clateste parul cu apa rece.
DISCLAIMER:
Informatiile publicate in acest articol au scop pur informativ
si nu pot inlocui tratamentele medicale sau terapiile individuale.
Prepararea apei de orez este atat de putin costisitoare si nu implica nici un risc, asa ca merita incercata …
LikeLike
Reblogged this on Sweet & Salty and commented:
Și eu sunt adepta unui regim de viață sănătos, care, pe lângă multă mișcare și o alimentație corectă, conține și așa-zisele rețete băbești. Interesante soluțiile pe care orezul le propune. E adevărat, asiaticele au o piele foarte frumoasă. Probabil că secretul se află ascuns în micul bob de orez.
LikeLiked by 1 person