DICTIONAR DE NUTRITIE – LITERA V
- Vegetarian
Dietele vegetariene descriu o formă de alimentaţie, în care sunt consumate cel mai mult alimente de origine vegetală şi produse provenite de la animale vii (lapte, brânză, ouă). Carnea şi peştele sunt evitate. Există o distincţie între dieta ovo-lacto-vegetariană (se consumă lapte şi produse lactate, ouă) şi dieta lacto-vegetariană (se consumă lapte şi produse lactate, dar nu şi ouă). Chiar şi veganii care mănâncă doar alimente nefierte, fac parte din grupul de vegetarieni.
- Vitamine
Vitaminele sunt substanţe organice şi esenţiale care nu oferă organismului energie, dar sunt indispensabile pentru menţinerea funcţiilor vitale în corp. Vitaminele care nu pot fi sintetizate de organism (cu excepţia vitaminei D), trebuie să fie în mod regulat incluse în dietă.
Vitaminele sunt implicate în multe procese metabolice, consolidarea sistemului imunitar şi sunt esenţiale pentru stabilirea substanţei corpului. Ele pot fi împărţite în vitamine hidrosolubile (vitamina C, vitaminele B) şi liposolubile (vitaminele A, D, E, K). Aceastea din urmă pot fi stocate de către organism în depozitele de grăsime.
- Vitaminele B
Din grupul vitaminelor B fac parte vitamina B1, B2, niacina, acid pantotenic, vitamina B6, biotina, acidul folic şi vitamina B12. Acestea joacă un rol important în procesele metabolice şi pentru sistemul nervos. Din moment ce toate vitaminele B sunt solubile în apă, organismul nu le poate stoca şi, prin urmare, ele trebuie să fie consumate în mod regulat. Surse bune de vitamine B sunt cerealele integrale, leguminoasele, drojdia, laptele şi produsele lactate, carnea, salatele şi varza.