5 comments on “Serbetul – Prezentare

    • Serbet de lamaie:
      Ingrediente: 1-2 lamai, 1 kg de zahar, 500ml apa.
      Preparare: Se pune la fiert apa cu zaharul la inceput la foc mic timp de 10-15 minute, amestecandu-se pana cand zaharul este complet dizolvat, apoi se pune vasul la un foc mare. Intotdeauna vasul trebuie sa fie acoperit cu un capac curat. Daca se fierbe neacoperit, siropul se zahariseste pe marginea interioara a vasului si se poate carameliza (arde). Pentru a evita acest lucru, din timp in timp se sterg marginile vasului cu o pensula de bucatarie sau cu prosop de hartie umed. Se spala foarte bine lamaile si se curata de coaja in strat foarte subtire. Coaja se adauga in siropul de pr foc cand incepe sa clocoteasca. Intre timp se aduna spuma care se formeaza la suprafata siropului, cu o spumiera sau cu varful unei linguri obisnuite.
      Dupa 15 – 20 minute, cand siropul incepe sa se ingroase, iar la suprafata se formeaza basicute, se scoate coaja de lamaie si se pune zeama de lamaie. Se mai lasa sa dea inca 2-3 clocote, apoi se incearca daca este corect legat.Este foarte important sa se determine cu exactitate acest moment, deoarece daca siropul este prea fluid, sau daca este prea tare, serbetul nu reuseste. Pentru acestea, se ia vasul de pe foc, pentru a opri fierberea si se picura cu lingura 2-3 stropi de sirop intr-un pahar cu apa rece, iar daca raman intregi, nu se imprastie si formeaza un bob moale la atingere, siropul este gata. Daca insa picaturile se imprastie in apa, se mai lasa vasul sa fiarba si se mai incearca din nou. Se mai poate incerca corectitudinea legarii siropului turnand cateva picaturi de sirop pe o farfurie rece. Daca nu se imprastie , ci formeaza o coarda intre degetul mare si aratator, siropul este corect legat.
      Cand sirpoul este suficient legat, se ia de pe foc si se pune imediat intr-un vas mai mare cu apa rece, se acoprea vasul cu capac, peste care se pune un prosop ud foarte bine stors. Siropul nu trebuie racit complet, ci trebuie sa ramana cald, atat cat la atingerea cu degetul sa nu arda.
      Cand siropul este caldut, se scoate din vasul cu apa rece, si se incepe frecarea acestuia, amestecand cu un facalet intr-un singur sens, pana cand isi schimba culoarea si devine opac. Siropul se transforma in serbet, capatand o culoare mult mai pala, mai deschisa si consistenta unei smantani groase.
      Cand serbetul este gata, se pune in borcane curate si perfect uscate, apasandu-se cu o lingura de lemn pentru a nu ramane goluri intre straturi.
      Daca se intampla sa nu reuseasca serbetul, deoarece siropul a fost prea legat, este foarte greu sa se mai poata indrepta. Se poate transforma insa intr-un sirop foarte reusit. Pentru aceasta se adauga in vas, peste serbet, 2 pahare cu zeama de fructe si se pune la foc mic, amestecand bine pana cand serbetul se dezleaga si se amesteca cu zeama de fructe.
      La fel se face si cel de portocale, grepfruit sau lime.

      Pentru serbetul de rodie avem nevoie de 2 rodii, la care se scot semintele si se fierb cu o cana cu apa.Siropul rezultat se pune la fiert cu zaharul si se procedeaza ca la cel de lamaie.
      Cantitatea de lichid rezultat din fierberea rodiei cu apa trebuie sa fie 500ml. In general, la un kg de zahar avem nevoie de 500 ml lichid.

      Apreciat de 1 persoană

    • Serbet de lamaie:
      Ingrediente: 1-2 lamai, 1 kg de zahar, 500ml apa.
      Preparare: Se pune la fiert apa cu zaharul la inceput la foc mic timp de 10-15 minute, amestecandu-se pana cand zaharul este complet dizolvat, apoi se pune vasul la un foc mare. Intotdeauna vasul trebuie sa fie acoperit cu un capac curat. Daca se fierbe neacoperit, siropul se zahariseste pe marginea interioara a vasului si se poate carameliza (arde). Pentru a evita acest lucru, din timp in timp se sterg marginile vasului cu o pensula de bucatarie sau cu prosop de hartie umed. Se spala foarte bine lamaile si se curata de coaja in strat foarte subtire. Coaja se adauga in siropul de pr foc cand incepe sa clocoteasca. Intre timp se aduna spuma care se formeaza la suprafata siropului, cu o spumiera sau cu varful unei linguri obisnuite.
      Dupa 15 – 20 minute, cand siropul incepe sa se ingroase, iar la suprafata se formeaza basicute, se scoate coaja de lamaie si se pune zeama de lamaie. Se mai lasa sa dea inca 2-3 clocote, apoi se incearca daca este corect legat.Este foarte important sa se determine cu exactitate acest moment, deoarece daca siropul este prea fluid, sau daca este prea tare, serbetul nu reuseste. Pentru acestea, se ia vasul de pe foc, pentru a opri fierberea si se picura cu lingura 2-3 stropi de sirop intr-un pahar cu apa rece, iar daca raman intregi, nu se imprastie si formeaza un bob moale la atingere, siropul este gata. Daca insa picaturile se imprastie in apa, se mai lasa vasul sa fiarba si se mai incearca din nou. Se mai poate incerca corectitudinea legarii siropului turnand cateva picaturi de sirop pe o farfurie rece. Daca nu se imprastie , ci formeaza o coarda intre degetul mare si aratator, siropul este corect legat.
      Cand sirpoul este suficient legat, se ia de pe foc si se pune imediat intr-un vas mai mare cu apa rece, se acoprea vasul cu capac, peste care se pune un prosop ud foarte bine stors. Siropul nu trebuie racit complet, ci trebuie sa ramana cald, atat cat la atingerea cu degetul sa nu arda.
      Cand siropul este caldut, se scoate din vasul cu apa rece, si se incepe frecarea acestuia, amestecand cu un facalet intr-un singur sens, pana cand isi schimba culoarea si devine opac. Siropul se transforma in serbet, capatand o culoare mult mai pala, mai deschisa si consistenta unei smantani groase.
      Cand serbetul este gata, se pune in borcane curate si perfect uscate, apasandu-se cu o lingura de lemn pentru a nu ramane goluri intre straturi.
      Daca se intampla sa nu reuseasca serbetul, deoarece siropul a fost prea legat, este foarte greu sa se mai poata indrepta. Se poate transforma insa intr-un sirop foarte reusit. Pentru aceasta se adauga in vas, peste serbet, 2 pahare cu zeama de fructe si se pune la foc mic, amestecand bine pana cand serbetul se dezleaga si se amesteca cu zeama de fructe.
      La fel se face si cel de portocale, grepfruit sau lime.

      Pentru serbetul de rodie avem nevoie de 2 rodii, la care se scot semintele si se fierb cu o cana cu apa.Siropul rezultat se pune la fiert cu zaharul si se procedeaza ca la cel de lamaie.
      Cantitatea de lichid rezultat din fierberea rodiei cu apa trebuie sa fie 500ml. In general, la un kg de zahar avem nevoie de 500 ml lichid.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s