TARTA TATIN
Istoria Tartei Tatin incepe prin anul 1851 si este legata oarecum si de numele lui Napoleon III. Acesta a cumparat in regiunea Lamotte-Beuvron din Sologne, un domeniu urias in care dorea sa investeasca mult. Adaptandu-se din mers schimbarilor, un localnic, Jean Tatin, si-a transformat propria casa in hotel, pentru a putea primi pe cei interesati de dezvoltarea regiunii. Hotel Tatin este asadar locul in care s-a nascut tarta care a devenit in scurt timp celebra. Iar autoarea ei este una dintre cele doua fiice ale lui Jean Tatin, care au preluat hotelul dupa moartea tatalui lor. Cea mai mica dintre ele, Caroline (1847 – 1911), avea in sarcina primirea oaspetilor. Se spune despre ea ca parea foarte serioasa si ca stia sa se poarte cu clientii in asa fel, incat fiecare dintre ei pleca multumit si incantat, mai ales pentru faptul ca severa Caroline stia sa dea sfaturile cele mai bune in orice imprejurare. Niciodata Caroline nu era singura, tot timpul in jurul ei erau oameni care-i admirau atat frumusetea, cat si intelepciunea. Unii dintre ei au numit-o chiar “micuta printesa din Sologne”.
Cea mai mare dintre surorile Tatin, Stephanie (1838 – 1917), avea in grija bucataria hotelului. De dimineata si pana seara era tot in jurul sobei uriase pe care fierbea, frigea si cocea mancaruri foarte gustoase, despre care se vorbea in intreaga regiune. La Hotel Tatin se cazau adesea grupuri de vanatori care veneau ocazional sa vaneze prin padurile din regiune. Acesti gurmanzi apreciau in mod deosebit tarta cu mere in care era specialista Stephanie.
Dar intr-o buna, zi harnica si priceputa Stephanie, s-a luat cu vorba cu unul din oaspetii hotelului si n-a bagat de seama ca timpul trece si ca nu are nici un desert preparat. Oaspetii care au umplut restaurantul asteptau deja tarta cu mere binecunoscuta, dar realitatea era ca merele asteptau pe masa din bucatarie, langa aluatul pregatit de dimineata. Ce era de facut? Stephanie a uns rapid tava cu un strat gros de unt, a taiat merele si le-a pus in tava si tava a pus-o la cuptor. Abia cand bucataria s-a umplut de aroma merelor coapte si-a dat seama ca a uitat sa puna sub mere si foaia de aluat. Nu mai putea da inapoi, pentru ca parfumul merelor gadila deja narile clientilor pofticiosi, si-atunci a scos tava din cuptor si a intins foaia de aluat deasupra merelor. A lasat tava in continuare la cuptor si cand aluatul a fost rumenit, a scos-o. Dar cum s-o prezinte asa, pentru ca nu era deloc imbietoare la infatisare? Nu semana nici pe departe cu tarta care-o facuse cunoscuta in tot tinutul. Acela a fost momentul in care geniul ei de buna gospodina a facut-o sa ia cea mai inteleapta hotarare: a luat un platou mai mare si a rasturnat tarta fierbinte, cu merele in sus, printr-o miscare rapida. Si pentru ca nu mai putea intarzia, a prezentat-o clientilor nerabdatori, aburind. Succesul a fost imens, iar primul care a gustat-o, Curnonsky, i-a dat “pasaport gastronomic mondial”. Restaurantul Maxim’s din Paris a preluat imediat reteta si a facut din Tarta Tatin punctul principal de atractie.
Adaptat dupa site-ul oficial Tarte Tatin.
RETETA TARTA TATIN
Ingrediente aluat frged / tava cu diametrul de 26cm:
- 200 grame faina
- 100 grame unt
- 50 grame apa rece
- un varf de cutit sare
Ingrediente umplutura:
- 8 mere golden medii
- 50 grame unt
- 200 grame zahar tos
- 1 lingurita zahar vanilat
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
Preparare aluat tarta:
- Se amesteca faina, untul si un varf de cutit de sare cu varful degetelor pana se obtine un aluat nisipos.
- Se face o mica adancitura in aluatul format, se pune apa rece si se framanta pana se obtine un aluat omogen.
- Se pune aluatul intr-o folie alimentara si se introduce la frigider pentru 1-2 ore
Preparare tarta tatin:
- Se curata merele, se taie in jumatati, se inlatura cotoarele si semintele si se taie fiecare jumatate in 2 bucati.
- Se topeste zaharul si se caramelizeaza intr-o cratita pana cand se obtine o culoare caramel-auriu inchis. Se adauga untul taiat bucatele si se amesteca pana la omogenizare.
- Se intinde zaharul caramelizat uniform atat pe toata suprafatata tavii pentru copt, cat si pe marginile acesteia.
- Peste stratul de caramel, se aranjeaza bucatile de mar, in evantai, bine stranse unele in altele, pornind de la marginea tavii spre interior. Peste mere se presara scortisoara, coaja de lamaie si zahar vanilat.
- Din aluat se intinde o foaie rotunda, de 3-4 mm grosime, putin mai mare decat diametrul tavii. Se aseaza foaia de aluat desupra merelor, presandu-se bine cu palmele. Marginea aluatului trebuie sa intre putin in tava, pe langa mere.
- Se inteapa foaia de aluat o furculita din loc in loc si se baga tava la cuptorul preincalzit la 180 grade.
- Se coace aproximativ 30-40 de minute, verificandu-se intre timp.
- Cand este rumenita uniform, se scoate tava din cuptor si cu ajutorul unui cutit, se desprinde tarta de tava. Dupa 10 minute se pune desupra tartei un platou si se rastoarna tarta rapid, astfel incat merele caramelizate sa fie deasupra, cu partea bombata in sus.
- Se serveste rece sau calda, simpla sau garnisita cu frisca sau inghetata de vanilie.
BUNAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Iti lasa ” gura apa ” !!! 🙂 🙂 🙂
Aliosa.
LikeLiked by 1 person
Imi place sa stiu provenienta retetelor si sa impartasesc si celor ce imi citesc blogul. Unele sunt chiar interesante.
LikeLike
Ce interesant! 🙂 Sunt delicioase si retetele si povestile! 🙂
LikeLiked by 1 person