ROLUL VINULUI ROSU
IN DIETA MEDITERANEANA
Vinul rosu este o componenta a regimului alimentar in zona mediteraneana. Conform multor studii privind dieta din zona si rolul sau in diminuarea riscului dezvolatarii bolilor cardiovasculare, includerea vinului este unul din posibilele motive pentru aceste beneficii pozitive. Vinurile sunt facute din struguri, astfel ca, asa cum alte fructe si legume asigura o varietate mare de fitonutrienti, la fel ii asigura si vinul.
Desi au o valoare calorica foarte mare, de 900 kcal la kilogram, strugurii sunt considerati un aliment-medicament cu efecte dintre cele mai benefice pentru organismul uman. Vinul este bogat intr-o varietate de fitonutrienti denumiti polifenoli. Principalele doua tipuri de polifenoli sunt flavonoidele si non flavonoidele.
Flavonoidele – cel mai influent flavonoid este reversatrolul, cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, care reduce riscul cardiovascular cu 40%, fiind mult mai eficient decat vitamina E, de exemplu. Acesta se gaseste in coaja strugurilor, mai ales a celor de culoare inchisa, rosii sau negri.m
S-a constatat ca resvaratrolul din compozitia strugurilor, dar si a altor fructe si legume de culoare neagra, are un rol “defensiv”, deoarece se formeaza in momentul cand planta este atacata debacterii si ciuperci parazite.
In organismul uman, resveratrolul are efecte terapeutice deosebite, de aceea curele de toamna cu struguri negri sau rosii, consumati cu tot cu coaja si samburi, must sau vin rosu ajuta la normalizarea circulatiei sangelui, scad nivelul colesterolului rau crescand-l, in acelasi timp, pe cel bun.
Non-flavonoidele din vin contin fitonutrientul acid elagic, care actioneaza de asemenea, ca un antioxidant si compusii de tanin. Acesti compusi, in combinatie cu flavonoidele, actioneaza in corpul uman pentru a ajuta la cresterea colesterolului bun din sange (HDL), scazandu-l pe cel rau (LDL). In plus, proprietatile antioxidante pot ajuta la normalizarea circulatiei sangelui, la fluidizarea acestuia, impiedicand blocajele si evitand astfel atacurile de cord si atacurile cerebrale.
Antioxidantii sunt o varietate de vitamine, minerale si fitonutrienti, care incetinesc sau previn oxidarea celulelor si a tesuturilor, astfel prevenin degradarea sau diastrugerea acestora. De asemewnea, antioxidantii, actioneaza pentru a mentine sistemul imunitar sanatos, ajutand la lupta impotriva imbatranirii, a infectiilor si bolilor.
Consumul vinului in dieta mediteraneana poate aduce beneficii sanatatii, doar daca este considerat ca o parte a mesei si este consumat cu moderatie – 120 ml/femei si 150 ml / barbati pe zi.
Vinul, cat si alte bauturi alcoolice reprezinta o sursa de calorii. Alcoolul asigura 7 calorii / gram fata de 4 calorii/ gram de carbohidrati si proteine. Pe langa caloriile din alcool, orice amestec folosit va creste continutul de calorii al bauturii. Alcoolul este digerat diferit din proteine si carbohidrati, astfel ca efectele se vor resimti mai rapid, iar grasimea corporala se va mentine mai usor. Consumul moderat poate creste beneficiile de sanatate si placerea meselor, dar trebuie atent monitorizat pentru caloriile continute si modul in care acestea se potrivesc consumului zilnic de alimente.
O dieta echilibrata, caracterizata prin moderatie in toate elementele sale, va aduce cu siguranta satisfactii depline in ceea ce priveste greutatea corporala, cat si in ceea ce priveste imbunatatirea sanatatii.