PRAJITURA CU GUTUI CARAMELIZATE
Ingrediente pentru topping:
- 4 gutui mari,
- 50 grame zahar +100 grame pentru caramelizat,
- 4 cesti de apa,
- 1 baton scortisoara
- 50 grame unt
Preparare topping:
- Se spala gutuile, se curata de coaja si seminte , sa taie in sferturi si se pun la fiert, la foc mic, in apa clocotita, in care s-a adaugat 50 grame zahar si batonul de scortisoara. Se fierb pana se inmoaie si capata o culoare maronie-rosiatica, apoi se pun la scurs.
- Se pune intr-un ibric 100 grame zahar si se fierbe pana se caramelizeaza, apoi se dauga untul, se amesteca bine, se ia de pe foc si se toarna in tava in care se va coace prajitura, imbracand atat baza , cat si peretii tavii.
- Peste zaharul caramelizat se aseaza circular gutuile fierte si taiate in felii subtiri longitudinale, avand grija sa se acopere toata suprafata tavii
Ingrediente pentru blat:
- 3 oua,
- 9 linguri de zahar
- 9 linguri de ulei
- 12 linguri de faina
- un plic praf de copt
- un plic zahar vanilat
Mod de preparare:
- Se separa ouale, se bat albusurile spuma cu un varf de cutit de sare, apoi se adauga zaharul lingura cu lingura si zaharul vanilat si se bat pana se obtine o spuma tare, lucioasa.
- Se bat spuma galbenusurile si se adauga uleiul, apoi se incorporeaza in spuma de albusuri.
- La final se adauga faina cernuta, amestecata cu praful de copt, care se incorporeaza usor in compozitie, amestecand de jos in sus cu o spatula pentru a nu se lasa albusurile.
- Se toarna aluatul in tava de copt, peste gutui.
- Se baga tava in cuptorul incins la 170 grade C pt cca 20 min, dupa care se micsoreaza temperatura la 150 grade C si se mai coace inca aproximativ 25 de minute, verificandu-se.
- Cand este gata (se testeaza cu scobitoarea) se despride (daca este cazul) cu un cutit marginile blatului si se lasa 10 minute in tava, dupa care se pune un platou deasupra, se rastoarna prajitura si se lasa la racit
- Se portioneaza in forme triunghiulare cand s-a racit complet.
Varianta de post
- Se renunta la untul adaugat peste zaharul caramelizat
- Se inlocuiesc cele 3 oua cu 9 linguri de apa plata sau apa minerala.
- Rezultatul este foarte similar.
Vă mulțumesc pentru rețetă. Am încercat-o azi și a ieșit excepțională.
LikeLiked by 1 person
Ma bucur ca ti-a placut. Este o reteta simpla si ieftina. Iar daca se prepara in perioada de post se poate opta pentru varianta de post, care este foarte similara cu cea care are oua in compozitie. Gutuile se pot inlocui cu orice alte fructe, ceea ce o face foarte versatila.
LikeLike
Am facut prajitura asta acum cateva zile, s-a mancat pe nerasuflate. Cu un pic de inghetata de vanilie pe langa, a fost delicioasa. Si nici nu este complicata de facut. 3 gutui mi-au fost de ajuns.
LikeLiked by 1 person
Intr-adevar este foarte simpla, ieftina si gustoasa.
Am inlocuit gutuile cu mere si am turnat deasupra un aluat de post ( 2 cani faina, 1/2 cana zahar, 1/3 cana ulei, 1 cana apa si 1 pachet praf de copt) … Foarte buna is varianta asta !
LikeLike
Este chiar delicioasa si se face destul de simplu …
LikeLike
Gustul gutuilor le ador, iar prajitura arata apetisant. 🙂
LikeLiked by 1 person