IARBA GRASA – GRASITA
DESCRIERE SI CULTIVARE
Iarba grasa (lat. Portulaca oleracea) este o planta anuala din familia Portulacaceae, originara din Europa de Sud si Orientul Mijlociu. In Romania este supranumita si gratita. Este mentionata de Dioscoride in lista plantelor medicinale folosite de daci, sub numele de lax.
Este o planta cu radacina pivotanta, cu tulpina cilindrica si dura, carnoasa, taratoare, insa este capabila sa dezvolte si tulpini erecte, adesea cu o nuanta rosiatica si ating lungimi de 10-40cm. Frunzele sunt groase, spatulate, ingustate spre baza, lucioase, de culoare verde inchis. Florile sunt mici, colorate in general in galben, insa pot fi si nunante de portocaliu sau rosiatic. Fructul este o capsula cu numeroase seminte mici de culoare cenusie. Intr-un gram intra cca 2.400 de seminte. O samanta isi pastreaza proprietatile germinative 3 – 4 ani. Perioada de inflorire este sfarsitul verii, inceputul toamnnei. Planta prefera solurile usoare, nisipoase, bogate in substante nutritive, situate in zone calde de pe glob, cat si in cele temperate sau reci . Creste salbatica sau cultivata in Europa, America şi Asia.
PROPRIETATI IARBA GRASA:
- emolient, vermifug, depurativ, diuretic,
- usor hipnotic, racoritor,
- coagulant
- calmant al aparatului digestiv si chiar al articulatiilor,
- calmant nervos
Mod de preparare Iarba grasa :
- 2 lingurite de planta se pun la 250 ml apa clocotita. Se pot consuma 2-3 infuzii pe zi.
UTILIZARI TERAPEUTICE
Iarba grasa este o planta cunoscuta de mii de ani, utilizata ca aliment, cat si ca medicament pentru unele boli.
- Malnutriţie
- Imbunatateste capacitătile congnitive
- Ajuta la formarea eritrocitelor
- Afectiuni ale aparatului urinar, cistite, dureri la urinare, litiaze urinare
- Diaree şi dizenterie, alaturi de alte plante medicinale
- Diabet, scade nivelul zaharului din sange si favorizeaza secretia insulinei
- Hemoragii, are acţiune coagulantă (de exemplu sângerări din nas)
- Hemoroizi
- Artrită, diverse dureri, are actiune antiinflamatoare si analgezica
- Impotenta
- Parazitoze intestinale (alaturi de alte plante medicinale)
- Afectiuni ale pielii: arsuri, abcese, ulcere, plagi, infectii streptococice, diverse iritaţii. Frunzele proaspete au efect racoritor, calmant, antiiritant, analgezic şi antiinflamator asupra pielii. Pot fi aplicate sup forma de cataplasmă.
- Muscaturi de insecte
- Discomfort termic în timpul verii (are efect racoritor).
UTILIZARI GASTRONOMICE
Grasita nu are aroma; frunzele carnoase au un gust racoritor, putin picant si astringent (un pic citric) si o textura in acelasi timp crocanta si suculenta.
- Frunzele si tulpinile tinere sunt un adaos placut la salate. In Orientul Mijlociu se prepara salate delicioase din frunze de grasita tocate, iaurt si diverse vegetale verzi (castravete verde, ardei gras, etc.) ca acompaniament pentru carnea fripta. Grasita este unul dintre ingredientele faimoasei salate libaneze, fattoush.
- Frunzele mature se oparesc si se utilizeaza ca leguma. Gatitul potenteaza continutul lor mucilaginos, ceea ce le face un ingrosator bun pentru supe si tocane. In Turcia, de exemplu, grasita este folosita la prepararea tocanelor de miel si de fasole, in timp ce in jurul intregii Mediterane este utilizata la prepararea supelor. In Mexic este gatita cu carne de porc, rosii si ardei iuti (in special cei din varietatea chipotles). Grasita merge foarte bine combinata cu spanac, ulei de masline si zeama de lamaie. Este un insotitor de mare calitate pentru felurile preparate cu sfecla, fasole, castraveti, oua, branza, cartofi noi, iaurt.
- Dintre celelalte condimente, se potriveste bine cu limba mielului, hasmatuchi, nasturel (nasturtium), urda-vacii, creson, ruccola (voinicica), macris, patrunjel, menta etc. (http://condimenteweb.ro)
DISCLAIMER:
Informatiile publicate in acest articol au scop pur informativ
si nu pot inlocui tratamentele medicale sau terapiile individuale.