DICTIONAR DE NUTRITIE – LITERA I
- Indice glicemic
Indicele glicemic măsoară carbohidraţii din perspectiva concentraţiei de zahăr pur. Se măsoară în mod indirect, prin secreţia de insulină, care are rolul de a controla nivelul zahărului din sânge. Cu cât este mai mare indicele glicemic al produsului alimentar, cu atât mai mult creşte nivelul de zahăr din sânge. Ideale, prin urmare, sunt alimentele cu index glicemic scăzut, cum ar fi legumele, fructele sau produsele din cereale integrale, deoarece acestea nu lasă nivelul de zahăr din sânge să crească atât de brusc.
- Indice Masă Corporală
Indicele de Masă Corporală – pe scurt IMC – este folosit ca un criteriu de evaluare a greutăţii corporale în raport cu dimensiunea corpului. Acesta este calculat ca raportul dintre greutatea corporală, exprimată în kilograme şi înălţimea, exprimată în metri. Ideal este un Indice de Masă Corporală cuprins între 19 şi 24.
- Insulina
Insulina este un hormon şi este format în anumite celule ale pancreasului. Ea micşorează valoarea glicemiei şi deschide celulele pentru asimilarea zahărului (glucoză) pe care acestea îl folosesc pentru producerea de energie. Insuficienţa de insulină provoacă diabetul zaharat
- Intoleranţa alimentară
Intoleranţa alimentară nu este declanşstă de alergii. Ea este cauzată de lipsa (transmisă genetic sau indusă de stres, boală) unei anumite substanţe (enzime) necesare digestiei. Astfel, persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză produc în cantităţi prea mici lactază – o enzimă care descompune zahărul din lactate într-o formă utilizabilă de către organism. Simptomele de intoleranţă la lactoză pot fi, de exemplu, crampe abdominale, diaree sau vărsături.
- Intoleranţă la lactoză
Intoleranţa la lactoză, numită şi deficit de lactază, reprezintă incapacitatea de a digera cantitaţi semnificative de lactoză (zahărul predominant din lapte). Lipsa lactazei conduce la imposibilitatea de a descompune şi de a absorbi zahărul din lapte, manifestându-se prin simptome, cum ar fi balonarea, crampele şi diareea. Între 5 şi 15 la sută de oameni din Europa de Vest sunt afectaţi de această incapacitate. Intoleranţa la lactoză este de obicei genetică şi nu este acelaşi lucru cu o alergie la proteinele din lapte.
- Inulina
Inulina este o fibră alimentară, extrasă din rădăcina de cicoare, dar este conţinută şi în anghinare, grâu şi sparanghel. Inulina aparţine aşa-numitelor prebiotice, stimulează creşterea bacteriilor Bifidus în intestine şi, astfel, asigură o floră intestinală sănătoasă şi o bună digestie.
- Iod
Iodul este un oligoelement esenţial, necesar pentru formarea hormonilor tiroidieni. El joacă un rol crucial în reglarea metabolismului şi creşterie, fiind necesar pentru dezvoltarea creierului. Peştele oceanic şi produsele marine sunt bogate în iod; o deficienţă poate fi prevenită prin utilizarea sării iodate.
- Izomalt
Izomaltul este un înlocuitor de zahăr, având 2.4 kcal/g, un număr de calorii semnificativ mai mic decât zahărul şi, prin urmare, este utilizat mai ales la producerea alimentelor cu conţinut caloric scăzut, cum ar fi deserturile, guma de mestecat şi bomboanele. Puterea de îndulcire este de aproximativ jumătate din cea a zahărului. Izomaltul este un îndulcitor potrivit pentru diabetici, care poate fi consumat în cantităţi mari, dar poate avea efecte laxative.
- Înlocuitori de zahăr
Înlocuitorii de zahăr nu afectează deloc sau foarte puţin glicemia şi sunt folosiţi în metabolism fără ajutorul hormonului insulină. Prin urmare, sunt utilizaţi în produsele alimentare dietetice, deoarece acestea ar trebui să fie consumate, de exemplu, de persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Fructoza, sorbitolul, manitolul şi xilitolul sunt reprezentanţii importanţi ai înlocuitorilor de zahăr.