DICTIONAR DE NUTRITIE – LITERA G
- Gelatina
Gelatina este folosită în industria alimentară şi gospodării. Este una dintre proteinele inferioare şi este în mare parte derivată din piele de porc sau din os. Gelatina se umflă în apă şi se dizolvă la încălzire. La răcire, ea are o consistenţă de gel şi, prin urmare, poate fi folosită în producţia de urşi gumaţi.
- Glicemie
Glicemia indică proporţia de zahăr conţinut în sânge (glucoza). Astfel, celulele corpului nostru sunt întotdeauna alimentate cu energie, organismul având cantităţi suficiente de glucoză. Putem îndulci produsele alimentare pentru a fi siguri că nivelul energetic al organismului este ridicat – la oamenii sănătoşi nivelul zahărului din sânge este reglementat de hormonii insulină şi glucagon. Reglarea nivelului sangvin al glucozei este asigurată mulţumită unui echilibru permanent între insulină, care micşorează glicemia, şi glucagon, care creşte glicemia.
- Glucoza
Glucoza este un monozaharid, ca şi fructoza. Ea aparţine grupului de glucide şi este o componentă a moleculelor de zahăr cu lanţ lung, cum ar fi amidonul. Glucoza împreună cu fructoza constituie zaharoza. Glucoza este un depozit de energie pentru organism şi joacă un rol important în susţinerea activităţii celulare. Se poate regăsi în cele mai multe fructe şi mier
- Glutamat monosodic
Glutamatul monosodic (E 621) este sarea de sodiu a acidului glutamic şi este folosit ca potenţiator de gust. Sarea fină albă nu are gust propriu şi este practic fără miros. Suprimă gustul amar şi acru al produselor alimentare şi îmbunătăţeşte gustul dulce sau sărat. Este eficient în cantităţi mici şi se obţine de obicei din proteine de grâu sau reziduuri de la prelucrarea sfeclei de zahăr.
Glutamatul monosodic este folosit în primul rând în sosuri, supe concentrate, paste semipreparate, condimente, peşte, mezeluri şi legume conservate. La persoanele sensibile la glutamat, sau consumat în cantităţi mai mari (> 5 g) apar simptome ca greaţă, dureri de cap, ameţeli, palpitaţii, slăbiciune şi oboseală. Toate acestea sunt cunoscute sub denumirea generică de simptomul mâncării chinezeşti.
- Gluten
Glutenul este o proteină care se găseşte în principal în grâu, dar şi în secară sau ovăz. În combinaţie cu apa, el devine un aluat elastic, o masă cauciucată. Ea are un rol important în panificaţie. Unii oameni suferă de intoleranţă la gluten şi trebuie să se ferească de alimentele care îl conţin.
- Grăsimi ascunse
Grăsimile ascunse sunt acele lipide care nu sunt direct vizibile la exterior. Alimente ce pot conţine o mulţime de grăsimi ascunse sunt, de exemplu, unele sortimente de carne, mezelurile, caşcavalul, cartofii prăjiti, plăcintele, prăjiturile şi dulciurile. Din motive de sănătate, în cadrul unei diete cu un conţinut scăzut de calorii ar trebui evitate, pe lângă grăsimile de gătit şi grăsimile ascunse.
- Greutate normală
Greutatea normală este individuală şi diferită pentru fiecare persoană în parte. Aceasta este greutatea cu care să vă simţiţi bine şi nu prezintă riscuri de sănătate pentru dumneavoastră. Indicele de Masă Corporală serveşte drept punct de referinţă pentru a observa la ce categorie se încadrează greutatea.
Indicele de Masă Corporală ideal este de la 19 până la 25, dar sunt acceptabile şi valori mai ridicate, dacă nu există şi alţi factori de risc. Cu toate acestea un IMC peste 30, prezintă riscuri de sănătate şi, astfel, este necesară o pierdere în greutate.
- Guma de carruba
Guma de carruba este extrasă din seminţe de roşcovă şi este utilizată atât în gospodărie cât şi în industrie ca un agent de îngroşare. În combinaţie cu apa, ea creează o consistenţă cremoasă în sosuri, supe şi deserturi şi este utilizată în fabricarea brânzei şi a mezelurilor.