SEMINTELE CHIA
- Etimologie si Istorie
Salvia hispanica este cunoscuta sub numele de Chia, Cheela Brand, Sachia, Anutra, Chia sage, Salba, Tresaibo, Purislav si Mila,insa demumirea cea mai uzuala este Chia. Cuvantul chia deriva din cuvantul Nahuatl chian, adica uleios. Statul Mexican Chiapas are denumirea de la Nahuatl – cheie de apa sau riu. Salvia hispanica este una dintre cele doua plante cunoscute sub numele de Chia , cealalta fiind Salvia columbariae , cunoscuta sub numele de Chia de aur, care insa nu este utilizata la aceeasi scara, datorita problemei scuturarii semintelor in timpul culesului. Este o planta erbacee anuala de vara apartinand familiei Lamiaceae, originara din centrul si sudul Mexicului si Guatemala. A fost cultivata de azteci in epoca precolumbiana si era considerata ca fiind hrana de baza in cultura Nahua (Azteca). Cronicile jesuite se refera la chia ca fiind a treia cea mai importanta planta cultivata dupa porumb si fasole si inaintea amaranthului. Era considerata o planta foarte valoroasa, astfel incat tributul si taxele localnicilor catre preotimea si nobilimea azteca erau adesea platite in seminte de chia. Se mai foloseste inca obiceiul consumului de seminte macinate in Mexic si Guatemala, iar semintele intregi sunt utilizate pentru bauturi nutritive si ca sursa de hrana.
- Botanica
Chia este o planta erbacee anuala, inalta de pana la 1 m, cu frunze opuse de 4-8 cm lungime si 3-5 cm latime. Florile sunt purpurii sau albe si produc ciorchini in spic la varful fiecarei tulpini. Chia este cultivata pentru semintele sale care, recunoscute pentru inalta lor valoare nutritionala, se inscriu cu usurinta in categoria alimentelor minune. Semintele de chia sunt mici, ovale, cu diametru de cca 1mm, pestrit colorate cu maro, gri, negru si alb. Uleiul din seminte de chia are un continut ridicat de acizi grasi Omega 3. Semintele de chia sunt consumate traditional in Mexic si in sudul SUA, dar nu sunt cunoscute pe scara larga in Europa. Astazi chia este cultivata pentru comerciliazare in Mexic, Bolivia, Argentiuna, Ecuador, Australia si Guatemala. In 2008 Australia a fost cea mai mare prodicatoare de chia. In 2009 Uniunea Europeana a aprobat semintele de chia ca hrana noua (NF), permitand sa intre cu 5% numai ca ingredient pentru produsele de paine si patiserie.
BENEFICIILE SEMINTELOR CHIA ASUPRA SANATATII
Semintele de chia, macinate sau intregi constituie o alternative sanatoasa la semintele de grau, fiind nonalergigene (nu contin gluten) si au un continut bogat in proteine, vitamine, minerale, fibre, antioxidanti, acizi grasi esentiali Omega 3, 6 si 9. Un plus pe care il aduc aceste seminte este faptul ca de regula se comercializeaza varianta bio, intrucat planta emana un miros care alunga daunatorii si, ca atare, nu necesita stropiri cu pesticide. Semintele de Chia se dovedesc benefice in ameliorarea si chiar tratarea urmatoarelor tipuri de afectiuni si simptome:
- Psoriazis – acizii grasi Omega 3 ajuta la calmarea inflamatiilor si iritatiilor;
- Colesterol marit – fiind bogate in fibre, acizi grasi Omega 3 si avand 0% colesterol, pot fi consumate pentru reducerea nivelului de colesterol total si LDL;
- Controlul greutatii – desi nu s-au observat rezultate palpabile privind scaderea in greutate, s-a demonstrat ca aceste seminte taie pofta de mancare. Acestea absorb foarte multa apa si se maresc in stomac, reducand senzatia de foame pentru o perioada mai lunga de timp.
- Diabet – ajuta la controlarea nivelului de zahar din sange, prevenind diabetul: avand un indice glicemic mic, permit zaharului din sange sa se ridice incet;
- Sindromul colonului iritabil – fiind o sursa bogata in fibre, ajuta la prevenirea constipatiei;
- Boli cardiovasculare – inlatura factorii de risc ai bolilor inimii: colesterolul, diabetul si tensiunea arteriala, protejand inima. Reduc tensiunea arteriala prin miscorarea tensiunii sistolice ca si riscul de atac de cord sau vascular cerebral
- Insomnii – datorita aminoacidului continut – triptofan, ajuta la eliminarea problemelor cu somnul;
- Alunga starile de boseala si dau un plus de energie;
- Cancer – previn aceasta maladie prin continutul lor puternic antioxidant care distruge celulele canceroase si repara ADN-ul afectat.
CHIA IN ALIMENTATIE:
- Semintele de chia se digera foarte usor, dar lent. Acestea nu trebuie sparte inainte de a fi consumate, precum alte seminte. Pot fi mancate crude sau introduse ca ingrediente, avand un gust neutru. Semintele chia, imprumuta gustul lichidelor in care sunt introduse, ceea ce la face ideale pentru a fi folosute ca agent de ingrosare in diverse retete.
- Avand un continut ridicat de grasimi omega le face utile ca un substitut pentru unt sau oua, in anumite retete ce necesita coacere, astfel reducandu-se numarul caloriilor preparatelor respective.
- Se pot adauga la portia de cereale cu lapte sau iaurt, la minul dejun.
- Semintele macinate se adauga adesea la pinola, o faina grunjoasa facuta din boabe de porumb prajite.
- Semintele de chia puse in apa sau suc de fructe sunt consumate in Mexic si cunoscute sub denumirea Chia fresca.
- Semintele inmuiate devin gelatinoase si se folosesc pentru terci, porridge si budinci.
- Semintele macinate sunt folosite in produsele coapte, cum sunt: painea, prajiturile si biscuitii.
- Germenii de chia se folosesc in salate, sandwichiuri si alte preparate.
Mod de administrare seminte chia:
- Semintele chia se consuma in cantitati mici, 1-2 linguri pe zi, in diverse combinatii. In contact cu apa sau cu un alt lichid, aceste seminte isi maresc volumul de cateva ori, deci 2 lingurite sunt suficiente. Semintele chia se consuma de 3-4 ori pe saptamana, spun expertii.
Contraindicatii seminte chia:
- Semintele chia pot face minuni in cura ta de slabire, insa nu sunt recomandate pentru persoanele care au o tensiune arteriala mica, deoarece pot agrava afectiunea. Daca suferi de o astfel de afectiune sau stii ca ai alergii la anumite substante, consulta un medic inainte de a incepe sa consumi seminte chia.
- Semintele de Chia pot interactiona cu anumite medicamente (cele pentru tensiune arteriala si pentru alte boli cardiovasculare, cat si cele pentru tratarea diabetului) si ca au efect de subtiere a sangelui. Daca iei astfel de medicamente sau daca urmeaza sa faci vreo interventie chirurgicala consulta medicul specialist pentru a decide daca trebuie sa eviti sau sa intrerupi consumul de seminte de Chia
DISCLAIMER:
Informatiile publicate in acest articol au scop pur informativ
si nu pot inlocui tratamentele medicale sau terapiile individuale.
Dacă încep să consum semințe de chia pot să renunț la medicamentele pentru hipertensiune și aspenter(anticoagulant)?
LikeLike
Te asteptam sa ne impartasesti aceasta experienta.
LikeLike
Am început de astăzi sa consum semințe Chia…sunt curioasa de rezultatele miraculoase
LikeLiked by 1 person
Eu iau cate 1-2 linguri/ zi de seminte de chia de mai bine de un an de zile. Cu mici pauze. Pot spune din proprie experienta ca fac foarte bine. De exemplu, anul trecut mi s-a descoperit un polip la fiere. Cum nu era foarte mare, mi s-a spus sa am grija si sa revin la control. In acelasi timp cu descoperirea polipului am inceput sa iau seminte de chia. Dupa 6 luni am facut ecografie si polipul se micsorase cu 3 mm. Asta inseamna ca era polip de colesterol. Am facut din nou recent ecografie si s-a mai micsorat cu 1 mm . In plus ajuta mult tranzitului intestinal, lipsei de Ca etc. Si il puteti pune in orice fel de mancare. Puteti sa puneti semintele si pe o felie de paine cu unt de exemplu. Cat despre pierderea in greutate, nu pot spune daca ajuta sau nu…taie pofta de mancare, asta-i adevarat. Daca se iau de exemplu doua linguri de seminte dimineata, cu lapte sau ceai, nu mai se simte pofta de mnacare pana la pranz. In concluzie, le recomand din toata inima. Dar de avut grija la contraindicatii si nu trebuie luate o perioada indelungata fara pauza pentru a nu crea dependenta in oarecare masura. Asta este parerea mea.
LikeLiked by 1 person
Gabi iti multumesc pentru comentariu si te mai astept sa ne impartasesti experientele tale.
LikeLike
Pingback: Budinca din seminte de chia cu mango | Retetele Mele Dragi
Mananc semintele de chia cu iaurt (ca. 1/2 lingurita) apoi pun cate putin in supele crema (dupa fierbere) sau am facut chiar si paine si am pus pe langa fulgii de cereale si o lingurita de seminte de chia. Seminte chia am gasit la magazinul eco Biocarmen din Galati http://www.biocarmen.ro
LikeLike
Semintele Chia sunt foarte sanatoase.
multumesc pentru link. probabil ca va ajuta celor care doresc sa cumpere.
LikeLike
acuma stiu de ce dorm eu foarte bine… pentru ca mananc seminte din astea… la micul dejun… impreuna cu un fel de cereale si lapte de orez…
LikeLiked by 1 person
Eu abia mi-am cumparat … inca nu stiu cum le voi manca pentru ca nu-mi place nici un sortiment de lapte … insa ma voi documenta in acest sens … Daca tot le am, trebuie sa le consum intr-un fel sau altul …
LikeLike
nu stiu altfel cum ar putea fi consumate…
sa-mi zici si mie cum ai reusit… ce impresii ai despre ele… te rog…
LikeLike
nu beau lapte dar am mancat cu iaurt … nu mi s-au parut a avea vreun gust aparte … eu am probleme cu gusturile…daca ceva mi se pare ciudat, nu mai incerc a doua oara … au fost ok … Spre exemplu , am incercat sa mananc quinoa … semintele alea m-au depasut total …mi s-au parut oribile … imi pare rau, ca sunt foarte nutritive, dar…nu le pot manca …
LikeLike