TARTINE DIN PAINE INTEGRALA , CREMA DE BRANZA SI SOMON AFUMAT
Tartinele reprezinta gustarile ideale, atat pentru o masa in familie, cat si pentru mesele festive cu multi invitati pretentiosi. Bazele tartinelor sunt, de regula, bucati de paine (uneori se pot inlocui cu diferite legume) , taiate in diferite forme, in functie de imaginatia fiecaruia. Tartinele trebuie sa aibe dimensiuni mici si nu trebuie sa fie incarcate cu prea multe ingrediente, deoarece, acest gen de gustari se servesc cu mana. La prepararea tartinelor se pot folosi aproape toate ingredientele, cu exceptia sosurilor lichide, care curg, murdaresc si inmoaie painea. Se pot folosi, in schimb, sosuri groase, care se amesteca cu celelalte ingrediente folosite. De regula, painea trebuie sa fie de foarte buna calitate, iar ingredientele trebuie sa fie cat mai variate si cat ma colorate, pentru a atrage privirile invitatior. Tartinele se fac, cu putin timp inainte de a fi servite, pentru a nu se inmuia prea tare felia de paine. Tot in acest scop este indicat ca painea (baza tartinei) sa fie prajita in cuptor. Prepararea tartinelor poate fi un adevărat exercitiu de imaginatie si, reprezentand o adevarata arta gastronomica, cel ce le prepara avand posibilitatea sa-si aleaga ingredientele preferate si sa le combine dupa plac. Aspectul final, fie ca este vorba de tartinele cu ingrediente simple, sau de cele foarte dichiste, cu ingredinete scumpe, repezinta atat o carte de vizita a persoanei care le-a preparat cat si respectul pe care aceasta il acorda invitatilor sau celor carora le gateste. De regula. mancarea trebuie sa arate bine, indiferent daca va fi savurata la masa din bucatarie cu familia sau la o masa festiva cu invitati pretentiosi.
Eista o multitudine de variante ale tartinelor cu somon, insa cele mai sanatoase retete sunt acelea care combina somonul afumat cu branza si painea integrala din cereale bog intreg. In afara de faptul ca aceste tartine sunt foarte sanatoase, sunt extrem de gustoase si vor avea cu siguranta succesul scontat, prin aspectul vizual pe care il vor oferi invitatilor.
Ingrediente:
- 200 grame somon afumat feliat
- 1 paine integrala din cereale bob intreg
- 2 cutii crema de branza
- zeama de la 1 lamaie proaspat stoarsa
- coaja de lamaie taiata fasiute foarte subtiri
- 1 legatura de marar
- sare si piper negru proaspat macinat dupa gust
Preparare:
- Taiati painea in felii foarte subtiri si cu o forma adecvata sau chiar cu un pahar decupati rondele. Asezati-le intr-o tava de copt, stropiti-le cu ulei de masline extravirgin si bagati-le la cuptorul incins la 175 C, pentru aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Scoateti feliile de paine din cuptor si lasati-le la racit.
- Frecati crema de brazna cu zeama de lamaie, piper si marar foarte marunt tocat, apoi ornati feliutele de paine cu aceasta compozitie. Aceasta operatiune, pentru un plus de eleganta, o puteti face folosind un cornet special pentru ornat sau pur si simplu ungand generos feliile de paine cu branza, apoi modelandu-le spiralat cu o furculita
- Taiati feliile de somon in panglici, rulati-le si asezati-le in mijocul stratului de branza.
- Ornati tartinele cu crengute de marar si feliute subtiri de coaja de lamaie.
Am gustat si eu, exceptional !
LikeLike