PASTA TAHINI
TahinI este o pasta obtinuta din seminte de susan alb, folosita foarte frecvent in bucatariile din Grecia , Turcia, Africa de Nord, si Orientul Apropiat . Este, de asemenea numita unt de susan sau crema de susan .
Semintele de susan sunt prajite usor, pentru a evita un gust amara. Ele sunt apoi maruntite pana la obtinerea unei faini, care apoi se dilueaza cu ulei de susan sau de masline extravirgin, pentru a forma o pasta, similara cu untul de arahide.
Tahini – Pasta de susan are un gust specific, foarte pregnant, asemanator cu al nucilor prajite. Este bogata in grasimi si calorii, insa grasimile continute sunt in mare parte nesaturate, iar tahini este folosita cu moderatie la prepararea humusului sau a diverselor salate, ceea ce nu constituie un motiv de ingrijorare pentru sanatate. Pasta tahini este bogata in proteine si constituie o sursa foarte buna de calciu.
RETETA TAHINI
Ingrediente:
- 100 grame susan alb
- 1 lingura ulei de susan sau ulei de masline extravirgin
Mod de preparare:
- Se prajesc usor semintele de susan pana capata o culoare aurie (circa 4-5 minute in cuptorul incins la 180 grade). Trebuie avut grija sa nu se maroneasca semintele, pentru a evita obtinerea unui gust amar.
- Se strivesc in blender, pana se ontine un praf foarte fin, apoi se adauga o lingura ulei de masline extravirgin.
- Optional se poate adauga sare dupa gust.
Multumesc pentru melodie Aliosa.
LikeLike
LikeLike