Esti ceea ce mananci


“Esti ceea ce mananci” spune Ayurveda, o veche filozofie indiana.

In acelasi sens, faimosul gastronom de origine franceza din secolul al 19-lea, Jean Anthelme Brillat-Savarin continua cu dictonul “Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cine esti”.

Traim intr-o epoca alerta, suntem intr-o continua miscare, mentinerea unui echilibru pentru o viata armonioasa este uneori foarte greu de realizat, iar mirajul fast food-ului pare sa acapareze tot mai multe persoane, fara a tine cont de efectele dezastruoase de mai tarziu.

Alimentatia echilibrata reprezinta un stil de viata si o cale spre sanatatea fiecaruia dintre noi. Pornind de la faptul ca “suntem ceea ce mancam”,  alimentatia echilibrata si regulile care o definesc, trebuie sa gaseasca echilibrul intre necesarul de nutrienti, vitamine si minerale si, nu in ultimul rand, placerea de a manca.

 

35 comments on “Esti ceea ce mananci

  1. This is the proper Esti ceea ce mananci | DIETA MEDITERANEANA journal for anyone who wants to seek out out almost this theme. You react so often its virtually tiring to debate with you (not that I rattling would want…HaHa). You definitely put a new twirl on a issue thats been codified active for years. Respectable nonsensicality, but outstanding!

    Like

  2. Hy.

    I must recognize that the subject is not in the top of my interests lists but I find it very interesting.

    Your title ” Esti ceea ce mananci | DIETA MEDITERANEANA “ is what catch my interest, but I was a littel disapointed when I saw that your website ranking is not so good.

    To help you a littel with that, I got ahead and post a link to one of my website. But if you want more help with the ranking I suggest to check this : http://tinyurl.com/a8edeg8 you will find some high quality services and at a good price.

    P.S. To see I’m serious you can find the link that I was talking about ,the link to your website posted on one of my websites, here: http://www.toplevel-proxy.com/useful-links .

    Like

  3. Lorena , apreciez articolul tau si as vrea sa adaug in special dupa citirea comentariilor , ca nu trebuie inteles ca in modul de hranire exista cuvantul “trebuie” . Un aliment sau o mancare poate fi sanatate pentru cineva si otrava pentru altcineva . Cine fixeaza acel ” trebuie” este metabolismul fiecaruia si nimic altceva .Legat de necesitatea si binefacerea postului , in viziunea mea nu are legatura decat cu aceea curatenie la locul de munca atat de necesara pentru ca procesul sa continue in conditii optime .
    Saptamana buna !

    Like

    • Intr-adevar ce este benefic pentru unii, la multi altii nu are acelasi efect … intervine atat metabolisnul diferit al tuturora, dar si anumite probleme de sanatate, pe care nu le putem ignora, insa un regim alimentar sanatos cred ca poate fi tinut de oricine, indiferent de metabolism sau probleme de sanatate.
      Dieta mediteraneana pe care eu incerc sa o promovez atat cat imi permite timpul, nu o privesc ca pe un regim de slabit, ci ca pe un stil de viata sanatos. Consider ca a te hrani cat mai natural, nu dauneaza nimanui, pe cand acele fast-food-uri (impotriva carora as lupta pana-n panzele albastre daca as putea) cu siguranta sunt distructive …
      In ceea ce priveste postul … nu sunt religioasa … insa este bun, este sanatos, in cele din urma, eu il privesc ca pe o perioada de detoxifiere a organismului, nimic mai mult … Iar daca anumite persoane cred in aceste posturi, cu atat mai bine, au o motivatie care, nu intamplator, ajuta sanatatii.

      Like

  4. Posturile sunt foarte bune perioade de purificare atat la nivel spiritual cat si la nivel corporal. Eliminarea toxinelor din organism periodic ajuta foarte mult. Dupa parerea mea, chiar si facand abstractie de religie, ar trebui sa tinem cu totii aceste posturi … ajuta mult …

    Like

  5. Sunt de acord că trebuie să ştim ce mâncăm, cât mâncăm, cum combinăm alimentele pe care le mâncăm. La vârsta mea, ţin posturile prevăzute de credinţa ortodoxă, nu mănânc peste măsură, dar nici nu beau cel puţin 2 l. de apă pe zi. Nu de mult , am citit că este dăunător consumul de apă de cel puţin 2 l. pe zi. Se revine la vechiul obicei, acela de a bea apă când ţi-e sete.
    Din blogul tău avem multe de învăţat, pentru care te apreciem !

    Like

  6. Well, just translated this writing. So glad that u started it with Ayurveda quote, so meaningful. Besides, yes, this is a world of motion but most of the so called professionals N people are without motion (indigestion 😀 Constipation. A sort of.) No kidding. Sadly this is the reality now.

    Well, I am vegetarian who eats mostly rice, N wheat products. Nw, u can explain me 😉 just kidding 😛

    Like

  7. Da, ramanem cu revolta si asistam la ceea ce se intampla. Nu avem ce face, pana ceilalti nu vor decide ca trebuie de facut ceva, pentru binele lor. Degeaba venim noi si le spunem una alta pentru ca, vom atrage inspre noi numai reactii adverse. Stii, vb aceea facere de bine….

    Like

    • Sa-ti dau un exemplu clar de inconstienta … am pe cineva apropiat … cu probleme de sanatate din cauza superponderabilitatii corporale … mi-a aratat analizele, regimul si instructiunile date de doctor … mi-am batut capul vreo 2 luni chinuindu-ma sa-i explic cate ceva … si ce crezi? continua sa manance pateuri pline de ulei … si toate alimentele interzise de doctor … dar … ia nu stiu ce tampenie de supliment alimentar pentru slabit si se felicita in fiecare zi ca a mai slabit un pic … si crede-ma e la fel … de rotofeie …
      Eu tot mai sper ca o voi convinge …

      Like

  8. Din pacate este un proces de durata, dar, eu totusi cred ca nu este imposibil … Ma revolta de fiecare data cand trec pe langa fast food-uri sau gogoserii mirosul de ulei ranced … ma revolta bunicutele inconstiente care isi cara nepoteii de mana pana la coltul strazii pentru a le cumpara o gogosa sau un hamburger … ma revolta pana si alimentele procesate din supermarket, care, desi au inscrise pe ambalaje toti aditivii folositi si totusi se cumpara in disperare … dar … raman revoltata si atat!

    Like

  9. Suntem ceea ce mancam, intr-adevar. Partea cea mai dureroasa este ca, multi oameni inca nu inteleg faptul ca a manca sanatos nu echivaleaza cu a tine regim, a fi sectant sau a avea probleme de sanatate(multi m-au intrebat “Dar, de ce ? Ai vreo problema de sanatate si asa ti-a zis doctorul sa mananci?” sau “Ai de gand sa treci la o alta religie?”). Pe langa faptul ca suntem ce mancam, suntem ceea ce gandim. Daca gandim prost, mancam prost si traim ca atare. Decat sa tratezi problemele de sanatate, mai bine le previi, Insa, fiecare cum isi asterne, asa doarme. Numai bine iti doresc!

    Like

    • Ai perfecta dreptate … problema societatii noastre in ceea ce priveste alimentatia nu este neaparat legata de partea financiara … multi se lamenteza ca nu au bani si de aceea mananca prost, insa cu acceasi bani poti manca mult mai bine daca iti cumpeti alimente sanatoase … Nu trebuie sa-ti iei masa in restaurante delux sau sa-ti cumperi nu stiu ce produse procesate, pline de conservanti, sau sa te indopi cu carne pentru a dovedi lumii ca ai bani si ca traiesti bine … de multe ori excesul produselor scumpe distruge sanatatea … Cu bani putini se poate manca foarte sanatos … trebuie doar sa stii sa-ti alegi alimentele … Dar … e greu … e foarte greu …

      Like

  10. Eu am un stil de viata destul de sanatos … hahaha … exceptand ciocolata, cafeaua, tigarile … cam multe vicii nu-i asa? Mai sunt si workoolica … dar … mie mi-e bine asa …

    Like

    • nuca??? mie nucile imi amintesc de copilarie … sunt bune … mai ales la prajituri … doamne … bravez pe aici cu mancare hipocalorica si ma indop cu toate nebuniile … sunt eu norocoasa ca nu se depune toata ciocolata pe mine …

      Like

Leave a comment