2 comments on “Uleiul de masline

    • In general, pe rafturile magazinelor se afla ulei de masline de calitate slaba, chiar foarte slaba, promovat ca fiind virgin sau extravirgin, ceea ce reprezinta o reala problema. Romania este una dintre putinele tari care inca mai accepta pe rafturile de alimente ulei „pomace” sau „sansa”, adica un ulei inferior obtinut din reziduurile sau boasca resuscitata prin procedee chimice. In tarile cu traditie boasca se arde pentru a se obtine biogaz sau se foloseste ca si ingrasamant ecologic.
      Conditia esentiala ca un ulei virgin sa poata fi considerat extravirgin este aciditatea, expirmata in acid oleic. Ceasta aciditate nu trebuie sa depaseasca 0,8 grame de acid oleic la 100 de grame de ulei de masline, in conformitate cu directivele Consiliului international al uleiului de masline. Aciditatea uleiului trebuie neaparat se fie trecuta pe eticheta .
      Daca pe sticla sau cutia uleiului de masline extravirgin nu este trecuta aceasta aciditate, clar uleiul este contrafacut si nu poate fi considerat extravirgin.
      Diferenta de pret este destul de mare, insa cred ca este mai impoertant sa cumperi o sticla de ulei foarte bun, decat 3 de ulei contrafacut, care nu are nici o legatura cu uleiul extravirgin. Poti consuma mai putin ulei, insa cel pe care il consumi va avea rol de medicament pentru organism.
      Eu consum de cativa ani ulei de masline extravirgin din Creta – Loikarpi cu aciditate 0,2 – aveau la Carrefour.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s