SFECLA ROSIE
PREZENTARE
Sfecla rosie (Beta vulgaris var. canditiva) este o planta bienala de cultura,cu o perioada de vegetatie de 100-130 de zile care apartine familiai Chenopodiacee si este originara din zona Marii Mediterane. Este cunoscuta de foarte multa vreme si cultivata incepand din secolele al XlV-XV.
Radacina este la inceput pivotanta, iar apoi se ingroasa, prin depunerea substantelor de rezerva, capatand forma aproape sferica sau alungita si culoare rosie. In sectiune transversala, radacina prezinta mai multe cercuri concentrice, colorate rosu-intens sau mai slab. Din punct de vedere calitati, sunt apreciate radacinile care prezinta mai putine cercuri concentrice de culoare deschisa.
Frunzele de sfecla sunt mari, cresc in rozeta, in anul I de cultura, sunt lucioase, cu limbul ondulat si marginea intreaga. Sunt de culoare verde cu reflexe violacee. Tulpina florifera se formeaza in anul al doilea, este inalta de 1-1,2 m, ramificata si are multe flori, grupate la subsuoara frunzelor, de culoare verzuie.
Florile sunt hermafrodite si cu polenizare alogama (incrucisata). Fructul este un glomerul format din 3-4 fructe uscate, cu o viabilitate care se mentine 3-4 ani.
Spre deosebire de celelalte radacinoase, sfecla rosie este ceva mai pretentioasa fata de caldura. Temperatura minima de germinare a semintelor este de 5-6°C, dar plantele tinere pot suporta si temperaturi de -3°C. Radacinile mature nu rezista la temperaturi sub 0°C, de aceea trebuie recoltate toamna, inaintea venirii inghetului. In timpul perioadei de vegetatie, sfecla are nevoie de 18-20°C la început, iar in faza de ingrosare a radacinii de 20-25°C. Are nevoie de apa in toate fazele de crestere si dezvoltare, dar mai ales la germinarea semintelor.
Semanatul se face la o adancime de 1-1,5 cm si cu distanta intre ele de 2,5-3 cm iar intre randuri se lasa 30-45 cm. Rasadurile se raresc pana la 2,5-8 cm. Buruienile ce apar in jurul sfeclei se indeparteaza pentru a nu strica planta. Pamantul fertil si bogat in potasiu este cel mai bun pentru sfecla rosie. Sfecla se recolteaza cand ajunge la marimea dorita. Cu aproximatie dupa 60 de zile, sfecla este numai buna pentru preparatele culinare.
SOIURI DE SFECLA ROSIE CULTIVATE IN ROMANIA:
- ,,Bordo” – soi timpuriu, de vigoare mijlocie, cu radacina rotunda de culoare rosie spre bordo. Radacinile au greutatea medie de 200-300 g si cu putine cercuri concentrice de culoare mai deschisa.
- ,,De Arad” – soi semitimpuriu, viguros, cu radacina cilindrica, de culoare rosu-inchis. Este foarte gustoasa si rezista bine la cercosporioza si fainare.
- Se mai cultiva soiurile: ,,Turtita de Egipt” (timpurie), ,,Pablo” si ,,Action”, hibrizi de provenienţa olandeza, autorizaţi pentru culturile din Romania, primul semitimpuriu si al doilea semitarziu.