SFECLA ROSIE
BENEFICII, TRATAMENTE NATURISTE SI CONTRAINDICATII
Sfecla rosie, folosita ca medicament, are un trecut care se pierde in antichitate. In Babilon, Asiria, Iran vindecatorii o foloseau cu atata succes diverse afectiuni, incat, radacinile de sfecla rosie au ajuns sa fie exportate cu caravanele – ca mirodeniile si ca aurul, pana in Imperiul Roman si Grecia. Legenda spune ca Imparatul roman Tiberius, convins de calitatile sfeclei, a stabilit plata tributului datorat de triburile germanice in lazi cu sfecla, in locul pungilor cu aur.
BENEFICIILE SFECLEI ROSII:
- Are un continut ridicat de fier si previne bolile de sange
- Sfecla rosie este un puternic detoxifiant al organismului: deconstipa, stimuleaza tranzitul intestinal, curata ficatul de toxine
- Blocheaza cancerul prin alterarea ratei de respiratie a celulelor canceroase
- Este foarte eficienta in tratarea leucemiei si a cancerului de colon
- Sfecla rosie este un remediu eficient pentru bolile de ficat
- Incetineste procesul de imbatranire
- Este o importanta sursa de Vitamina A, B, C si PP
- Este o sursa importanta de potasiu si acid folic (Vitamina B9) cu ajutorul carora scade tensiunea arteriala
- Acidul folic continut de sfecla rosie este foarte bun pentru femeile gravide pentru ca scade riscul aparitiei malformatiilor congenitale
- Energizeaza si mineralizeaza organismul
- Sfecla rosie este o sursa importanta de oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier)
- Stabilizeaza PH-ul organismului (echilibrul acid-alcalin, care aflat in dezechilibru favorizeaza aparitia bacteriilor in organism)
- Sfecla rosie ajuta in tratarea infectiilor cronice
- Este o sursa importanta de Cupru (ajuta in vindecarea fracturilor iar lipsa lui duce la incaruntirea precoce a parului si la dereglerari ale pancreasului)
- Previne si trateaza bolile de inima
- Sfecla rosie este o sursa importanta de Zinc (ajuta la o piele frumoasa, fara imperfectiuni, reduce acneea si stimuleaza aparatul genital)
- Ajuta la scaderea nivelul zaharului in sange
- Elimina surplusul de apa din organism
- Sfecla rosie stimuleaza metabolismul prin continutul sau ridicat de iod.
TRATAMENTE PREVENTIVE
- Cancer – sucul de sfecla, precum si sfecla cruda consumata in salate, sunt printre cele mai bune alimente pentru prevenirea bolii canceroase. Vitaminele (C, A, B1, B2), fibrele insolubile si flavonoidele continute de aceasta leguminoasa sunt tot atatea remedii antitumorale, efectele lor benefice fiind resimtite mai ales atunci cand sunt administrate pe termen lung si din surse naturale. Datorita bogatiei sale in substante cu efecte antioxidante, sfecla rosie este utila pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar, colo-rectal, gastric. De asemenea, radacina sa de culoare rosie este utila si in profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel testicular, de prostata sau la san.
-
Varice – pigmentii care dau culoarea specifica sfeclei rosii au, intre altele, un efect extraordinar pentru mentinerea sanatatii si a elasticitatii vaselor de sange, in special a venelor. Ca atare, persoanelor predispuse genetic (care au avut antecedente in familie) spre varice le este recomandat consumul sistematic de sfecla rosie, care previne pierderea elasticitatii vaselor de sange si formarea dilatatiilor si stazelor venoase. Persoanele care deja au varice in formare trebuie sa tina cure serioase cu sfecla rosie, pentru a preveni extinderea acestora.
-
Degenerescenta maculara – doi pigmenti continuti din abundenta in radacina de sfecla rosie, si anume luteina si zeaxantina, previn tulburarile oculare in general si degenerescenta maculara in special.
-
Intoxicatiile lente – Toxinele din alimentatie, aer, apa, diferite ambalaje sau detergenti se acumuleaza in organism si ajung sa il sufoce, producand afectiuni din cele mai diverse, de la alergie – la reumatism, si de la scaderea imunitatii, la Alzheimer. Substantele active din sfecla rosie au calitatea de a ajuta la eliminarea acestor toxine, inca de la nivel celular, si de a ajuta la eliminarea lor prin colon, transpiratie si diureza. Efectele sale detoxifiante sunt atat de intense, incat multe persoane care tin cura cu suc de sfecla rosie se confrunta, in primele saptamani, cu fenomene neplacute, cum ar fi starile de greata, tulburarile de tranzit intestinal, mirosul neplacut al excretiilor. Aceste semne sunt cunoscute in medicina naturala ca reactie de dezintoxicare si sunt semnul ca tratamentul functioneaza si da rezultat
TRATAMENTE NATURISTE CU SFECLA ROSIE:
- Cancer – Cercetatorul maghiar, Alexander Ferenczi, incepand din 1950 si pana in anii 80, a facut un numar impresionant de studii pe animale de experienta si pe pacienti umani, care au demonstrat ca sfecla rosie are efecte antitumorale puternice. Studiile sale, publicate in prestigioase reviste de specialitate, au demonstrat fara dubiu ca radacina de sfecla rosie are efecte antitumorale, mai ales administrata sub forma de suc sau cruda, in salate. Persoanele care sufera de diferite forme ale bolii canceroase ar fi bine sa consume zilnic sfecla rosie in stare cruda, in cure de cate doua luni.
- Cancer de colon – Substantele nedigerabile din radacina de sfecla, numite fibre alimentare, in care aceasta leguma este foarte bogata, curata sistematic tubul digestiv, fiind un factor activ in prevenirea cancerului de colon si de rect. Administrarea sfeclei crude sau fierte, cate 150-300 de grame pe zi, previne boala, ajuta la normalizarea tranzitului intestinal, precum si la mentinerea tonusului fizic si psihic al bolnavului de cancer. Studii recente au aratat ca un consum corespunzator de sfecla cruda duce la formarea unui anumit tip de celule la nivelul intestinului gros (numite prescurtat CD8), care detecteaza si distrug formatiunile maligne.
- Leucemie – Terapia cu suc de sfecla, telina si morcov a lui Rudolf Breuss si-a dobandit notorietatea actuala in primul rand datorita rezultatelor excelente obtinute in aceasta afectiune. Sucul de sfecla este unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, favorizeaza formarea de elemente figurate ale sangelui (in special de hematii), are efecte antitumorale directe. Se recomanda consumul a 450 de ml din acest suc, zilnic, pe o perioada de 60 de zile, urmata de 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Este o terapie puternica, dar care nu intra in opozitie cu nici un alt fel de tratament, alopat sau naturist.
- Gastrita hiperacida – Sucul de sfecla rosie este puternic alcalin, tamponand aciditatea excesiva din stomac. Cele mai bune rezultate in tratament se obtin combinand 100 ml de suc de sfecla rosie cu 100 ml de suc de cartofi cruzi si 500 ml de suc de morcov. Rezulta o licoare cu un gust nu foarte placut, dar foarte eficienta pentru prevenirea si calmarea durerilor sau arsurilor gastrice produse de hiperaciditate.
- Ischemie cardiaca, ateroscleroza – Vitaminele si pigmentii organici din radacina de sfecla impiedica oxidarea colesterolului si trigliceridelor pe peretii arterelor, prevenind sau stopand procesul de ingrosare a acestora. Se recomanda o cura cu o durata de 4-8 saptamani, timp in care se consuma de trei ori pe saptamana cate 150 de grame din aceasta leguma, in alternanta, ca suc si ca salata, de sfecla fiarta sau cruda.
- Hipertensiune – In aceasta afectiune se obtin cele mai rapide si spectaculoase efecte cu sucul de sfecla rosie. O jumatate de pahar din aceasta licoare duce la o scadere cu pana la 20% si la o stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efecte observabile la doar 30-60 de minute dupa ingerare. Aceste elemente au fost demonstrate printr-un studiu facut pe pacienti umani, la o universitate de medicina londoneza, in anul 2007. Ca urmare, in 2010, Societatea Americana de Cardiologie a introdus consumul regulat al sfeclei rosii intre recomandarile sale pentru prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale.
- Anemie feripriva – Sfecla rosie contine fier, dar si magneziu si vitamina B6, care sunt esentiale pentru asimilarea acestui oligoelement si pentru combaterea anemiei. Mai mult, aceasta radacinoasa stimuleaza hematopoieza, adica procesul de formare a globulelor rosii (hematiilor). Ca atare, contra acestei afectiuni se recomanda o cura de o luna cu sfecla, din care se consuma cate 150 de grame, o data la doua-trei zile. Pentru o mai mare eficienta in tratarea anemiei, se introduc in dieta si alte alimente bogate in fier, cum ar fi galbenusul de ou, mazarea si fasolea verde, spanacul, urzica.
- Sarcina – Fiind foarte bogata in vitamine din complexul B (mai ales acid folic), precum si in oligoelemente, sfecla rosie este un aliment ideal pentru o buna dezvoltare a foetusului. De asemenea, consumul de sfecla rosie previne si trateaza unele probleme specifice sarcinii, cum ar fi hipertensiunea sau varicele. Mai mult, aceasta radacinoasa previne mutatiile pe care le-ar putea suferi copilul in faza intrauterina.
- Bolile renale – Se consuma o combinatie din 100 ml de suc de sfecla rosie si 400 ml de suc de morcov. Acest amestec este un puternic diuretic, protejeaza epiteliul renal de infectii si ajuta la refacerea sa in cazul in care a fost lezat de calculi sau infectii. Nu in ultimul rand, ajuta la eliminarea mai usoara a calculilor, avand efecte relaxante asupra musculaturii netede.
- Hepatita cronica – conform medicului american H. C. Vogel, sucul de sfecla rosie si sfecla rosie consumata cruda protejeaza celulele hepatice, ajuta la regenerarea lor mai rapida si le stimuleaza functionarea normala. Aceasta leguma este foarte bine tolerata de ficat si previne evolutia hepatitelor cronice spre ciroza sau spre cancerul hepatic. In cazul ingrasarii ficatului, ca urmare a unei otraviri sau a unei intoxicatii, sucul de sfecla rosie este, de asemenea, un ajutor de nadejde.
- Diabet – Sfecla rosie face parte dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacientilor, cu diabet de tip I si II. Desi este bogata in hidrati de carbon, avand chiar un gust dulce pronuntat, sfecla rosie contine fibre alimentare si compusi cu efect usor hipoglicemiant, ceea ce o face usor de tolerat de catre diabetici. Ea are, de asemenea, efecte diuretice si previne complicatiile cardiovasculare ale diabetului.
- Constipatie – fibrele alimentare continute de sfecla rosie, laolalta cu polizaharidele pe care aceasta radacinoasa le secreta, au darul de a debloca tranzitul intestinal si de a elimina toxinele din colon. Se recomanda sfecla cruda si cea fiarta, preparata cu hrean si miere (a se vedea retetele prezentate anterior), ajungandu-se la 150 de grame din aceasta leguma consumate pe zi.
- Imbunatatirea capacitatii de efort fizic – Betacianina, o substanta continuta din belsug de catre sfecla rosie, este un stimulator de efort extraordinar. Ea creste capacitatea sangelui de a transporta oxigenul, ceea ce aduce dupa sine o crestere substantiala a capacitatii de efort. Mai mult, sfecla rosie scade tensiunea arteriala.
- Imbunatatirea circulatiei sanguine – Sfecla este cea mai buna sursa de antioxidanti si nitrati naturali, care au rolul de a imbunatati circulaţia sanguina. Acesti nitraţi care se regasesc in mod natural in sfecla stimuleaza eliberarea unei molecule (oxidul nitric) care produce efectul de largire a arterelor, astfel incat sangele circula mai usor si scade tensiunea arteriala. Spre deosebire de nitratii folosiţi in industria alimentara pentru produsele procesate, acestia se transforma in nitriti in timpul digestiei si nu sunt periculoşi pentru sanatate.
PREPARATE DIN SFECLA ROSIE:
- Sfecla cruda – in stare cruda sfecla rosie nu are un gust agreeat de foarte multe persoane, astfel incat este preferat consumul acesteia in salatele de cruditati (in proportia 1:2 – 1:3) cu alte radacinoase, precum morcovul, telina, patrunjelul, salata verde sau varza rosie. Doza zilnica pentru ca sfecla cruda sa-si exercite proprietatile terapeutice este de 100-150 de grame. De regula, o cura cu sfecla cruda dureaza minimum doua saptamani, durata maxima fiind de doua luni.
- Salata de sfecla – Substanta care da culoarea rosie-sangerie sfeclei se numeste betalaina, iar de prezenta ei, destul de sensibila la fierbere si extrem de sensibila la coacere, se leaga mai toate proprietatile antitumorale si antioxidante ale acestei legume. Ca atare, sfecla nu va fi consumata coapta, ci doar fiarta, si nu oricum, ci doar in coaja, si doar pana se inmoaie (se verifica prin impungere cu o furculita). Nu mai mult! Dupa fierbere, sfecla rosie se da prin razatoare, se adauga 1-3 radacini de hrean rase, apoi sare, ulei si otet dupa gust. Se adauga si putina miere, dupa care se amesteca foarte bine ingredientele si se pun intr-un borcan inchis ermetic cu capac. Salata de sfecla se poate pastra la frigider, fara probleme, vreme de doua saptamani, timp in care isi va conserva proprietatile terapeutice. Este un remediu excelent contra racelilor, bronsitelor, afectiunilor reno-urinare. In postul Craciunului si la sarbatori, salata de sfecla cu hrean este nelipsita de pe masa multor romani, deoarece creste capacitatea de digestie si previne tot felul de tulburari digestive, cum ar fi gastritele, dispepsiile sau balonarea.
- Sucul de sfecla – Contra leucemiei si a bolilor tumorale, sel recomanda o combinatie de sucuri, care pot fi usor obtinute cu ajutorul unui storcator electric centrifugal pentru uz casnic. Cu acest storcator, se extrag 100 ml suc de sfecla rosie, 50 ml suc de radacina de telina si 300 ml suc de morcov. Aceasta combinatie de sucuri se pastreaza ermetic inchisa intr-o sticla la frigider si se consuma cu lingura, pe parcursul unei zile, pe cat posibil pe stomacul gol. Cel mai puternic dintre toate sucurile de legume este cel obtinut din sfecla rosie, care curata sangele, blocheaza dezvoltarea tumorilor, detoxifica ficatul.
- Supa de sfecla – Este consumata indeosebi in timpul iernii, cand alimentatia este mai saraca in vitamine: o sfecla rosie, de dimensiuni mici (cca. 200 de grame), se taie in doua. Una dintre jumatati se va taia marunt, apoi va fi fiarta cu alte legume taiate marunt (ceapa, morcov, patrunjel, cartof, telina), vreme de o ora. Cand fierberea s-a apropiat de sfarsit, se taie marunt si cealalta jumatate de sfecla, care apoi se fierbe separat, doar cat sa dea un clocot, intr-o cana de bors din tarate. Dupa fierberea foarte scurta a sfeclei in bors, lichidul obtinut, de o culoare rosie intensa, se filtreaza si se adauga imediat la legumele care deja fierb, dupa care se opreste focul, se adauga sare si ulei dupa gust, verdeata tocata. Se va obtine un bors acru, de o culoare rosie minunata si foarte bogat in betalaina si in alti pigmenti cu efecte vindecatoare exceptionale. In medicina populara romaneasca, acest bors se administreaza convalescentilor, dupa raceala, celor debili sau cu boli de piept, precum si pentru trezirea din mahmureala.
CONTRAINDICATII SI PRECAUTII ALE CONSUMULUI DE SFECLA ROSIE:
- In general, aceasta planta este tolerata foarte bine de organismul uman in orice stare a ei: cruda, fiarta, coapta, murata etc.
- La aproximativ 15% dintre cei care consuma sfecla rosie, urina capata o culoare rosie, fenomen denumit beturie, care nu arata vreo afectiune sau intoxicatie, ci doar o incapacitate partiala a organismului de a asimila anumiti nutrienti din sfecla.
- Abuzul de suc de sfecla (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporara a corzilor vocale. De asemenea, la doze mari de suc de sfecla rosie sau la sucul de sfecla consumat simplu, fara suc de morcov, pot aparea stari de greata.
Surse:
Foarte bun articolul tau sucul de sfecla morcov si mar fac o adevarata minune in corpul uman!!!
LikeLiked by 1 person
Multumesc mult!
Imi voi relua activitatea pe blog si voi scrie un articol si despre acest tip de suc. Multumesc pentru idee!
LikeLike
Sfecla roșie coloreaza sperma?
LikeLike
mama mea are cancer la san. cat suc de sfecla rosie trebuie sa bea /zi
LikeLiked by 1 person
In 1961 dr. Ferenczi Sándor – pe parcursul a diferite experimente efectuatepe animale – a descoperit că betaina – substanţa ce dă culoare roşie sfeclei – are efect antitumoral. În cadrul experimentelor efectuate pe oameni – precedate de cele efectuate pe animale – în cazul pacienţilor ce fusseră supuşi chemioterapiei, având o stare deteriorateă a sănătăţii – după doar câteva săptămâni de cură s-a constatat că starea lor generală şi calitatea vieţii lor s-a îmbunătăţit semnificativ. .
Sfecla rosie – Dozare
Cel mai bine este dacă vom obţine zeama din sfeclă prin centrifugare. (Bine înţeles, putem folosi şi frunzele sfeclei). Din acest lichid se recomandă consumul a 1 dl de trei ori pe zi – în cazul bolilor tumorale. Pentru prevenirea formării tumorilor se recomandă consumul a 1 dl de trei ori pe săptămână. De fiecare dată o vom dilua cu apă, cu zeamă de morcovi sau de castraveţi.
LikeLike
Intra pe site-ul acesta : http://www.cancertratament.info/. Poate gasesti informatii utile referitoare la afectiunea mamei tale.
LikeLike
Multi oameni au constatat ca sanatatea le revine in organism respectand calea naturi consumand produse naturiste.
LikeLiked by 1 person
Sfecla rosie – una din legumele mele favorite, alaturi de rosie, usturoi, praz si cartofi…un aliment minunat si sanatos !
LikeLiked by 1 person
si eu consum sfecla rosie . eu fac salata ,pun si morcav si telina si un mar e minunata ,iar sfecla o fierb . nu am incercat sucul de sfecla o sa incerc
LikeLiked by 1 person
Un lucru ar mai trebui precizat: contine o cantitate foarte mare de oxalati si nu este recomandata persoanelor care au nisip/pietre la rinichi.
LikeLike
Buna ! Am o intrebare ,cum trebuie consumata sfecla rosie ? Cruda s-au fiarta ?
LikeLike
Sfecla roșie se poate consuma sub diverse forme, fie in stare cruda stoarsa sub forma de suc sau salata, fie fiarta, coapta in cuptor sau murata.
LikeLike
Buna ziua ! Va rog explicati mai pe inteles colorarea urinei . Din cauza ,carei cauze ,se formeaza incapacitatea partiala a organismului de a asimila acesti nutrienti , care este cauza ma intereseaza pt ca eu am consumat acest suc imediat ce l-am facut si trei zile am avut urina rosie ….totusi ce se intampla….. cu multe multumiri !
LikeLike
Urina se coloreaza datorita betalainei, pigmentul rosu care da culoare sfeclei, inofensiv dealtfel, folosit frecvent ca si colorant alimentar.
LikeLiked by 1 person
Da …nu mai inteleg. Aici zice ca este contraindicata in diabet iar pe acest site http://dr-catalin-luca.ro/site/cure-si-diete/cura-cu-sfecla-rosie.html ne spune ca se recomanda in tratarea diabetului…..pe cine sa mai credem oare..???!!! Totusi tind sa cred ca ajuta in tratarea diabetului…avand in vedere ca afirmatia este facuta de un medic.
LikeLike
Eu nu inteleg un lucru…la beneficii este scris ca ajuta la scaderea nivelului de zahar in sange iar la contraindicatii spune ca este interzis diabeticilor din cauza ca aceasta contine mult zahar.Daca sfecla contine mult zahar cum va ajuta la scaderea nivelului de zahar? Multumesc anticipat pt raspuns.
LikeLike
Mi-ar place sa am mai mul;t timp pe care sa-l dedic acestui blog si blogosferei in general.
LikeLike
Numai si pt regenerarea ficatului, sfecla rosie meritatoate aprecierile. Am citit undeva, ca un ficat sanatos este o garantie pentru o viata fericita. La fel, ca este bogata in vitamina U,antiulceroasa, rezistenta la prelucrarea termica, deci benefica tuturor cu hiperaciditate gastrica, sau ulcerosilor.Felicitari pentru post!
Onu
LikeLiked by 1 person
Multumesc mult.
LikeLike
Ma bucur. Ai un blog, nu doar deosebit, ci si folositor, celor care-l viziteaza. Pentru asta, te admir!
Onu.
LikeLike
Incerc sa fiu cat de cat utila…
LikeLike
Atunci, aş putea spune:
“Altruista blogosferei!”
Onu
LikeLike
Foarte bun articolul tau, imi place! Iar sfecla rosie e sanatate pura!
LikeLike
Este foarte sanatoasa, in special pentru regenerarea celulelor hepatice.
LikeLike
Azi incep o cura se suc de sfecla cu morcov ,ardei si rosii….
LikeLike
Probabil ca am sa pregatesc si eu, insa inca sunt la capitolul zacusca si diverse sosuri de rosii.
LikeLike
E grozava SFECLA ROSIE
mai ales pentru FICAT !!!
Am pregatit pentru iarna, 36 de borcane cu SFECLA ROSIE !!!
Felicitari pentru articol !
http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/04/19/
Cu stima,
Aliosa.
LikeLike
Poate in viitor veti ajunge si in Bucuresti. succes!
LikeLike
Intr-adevar, sfecla rosie are o multitudine de efecte pozitive.
LikeLike
Am intrat pe site-ul ”Bio Center Medical” – aveti sediu numai in Oradea?sau si in Bucuresti?
LikeLike
Ma bucur sa vad ca ai fost curioasa de site-ul nostru.
Din pacate momentan doar in Oradea si Alesd (Bihor) avem cate un centru.
LikeLike
I really liked your blog, a lot of useful knowledge, thank you very much
LikeLike