VITAMINELE
Vitaminele sunt substante cu structura complexa (compuşi organici) a caror prezenta in corpul uman este absolut obligatorie pentru indeplinirea unor functii esentiale ale acestuia. Spre deosebire de proteine, lipide sau glucide, vitaminele nu reprezinta surse de calorii si ne sunt necesare in cantitati mult mai mici decat acestea.
Exista 13 vitamine foarte importante de care corpul are nevoie. In mod obisnuit primim aport de vitamine suficient din ratia alimentara zilnica. Organismul poate sintetiza doar vitaminele D si K. Restul vitaminelor necesare se obtiin diin alimentatie.
Cel mai bun mod de a obtine un aport suficient de vitamine este de a adopta o dieta echilibrata, cu o mare varietate de alimente. Persoanele care urmeaza un regim vegetarian ar putea avea nevoie de un supliment de vitamina B12.
Vitaminele, in functie de solubilitatea lor, se clasifica in:
- liposolubile – vitaminele A, D, E, K. Acestea au nevoie de grasimi pentru a putea fi absorbite
- hidrosolubile – grupul de vitamine B (tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12 si acidul folic), vitamina C, care se dizolva in prezenta apei. Din pacate acestea se pierd foarte usor in timpul prepararii alimentelor.
Suplimentarea cu vitamine este larg raspandita in ziua de azi. Multor alimente li se adauga vitamine in plus fata de cele continute initial in timpul procesului de fabricatie. Una din problemele suplimentarii cu vitamine este faptul ca multe dintre ele cresc in mod semnificativ apetitul. In prezent, o problema foarte serioasa o reprezinta obezitatea, iar suplimentarea cu vitamine o poate crea sau accentua.
TABELUL VITAMINELOR,
PRINCIPALELE FUNCTII IN ORGANISM,
SURSE ALIMENTARE,
CARENTE VITAMINICE
(Sursa: http://www.rompan.ro)
Vitamina | Surse alimentare | Principalele functii indeplinite in organism | Simptomele carentei vitaminice |
VITAMINELE HIDROSOLUBILE | |||
Vitamina C
(Acid ascorbic) |
Legume si fructe (In special spanac, tomate, brocoli, cartofi, capsuni, portocale si alte citrice) | Rol antioxidant. Participa in multiple reactii biochimice din organism. Esentiala in cresterea cartilajului, oaselor si dintilor.Creste rezistenta la infectii si grabeste vindecarea tisulara. | Deficit moderat: gingivoragii.Deficit sever: scorbut. |
Vitamina B1 (Tiamina) | Carne de porc, ficat, legume, cereale, nuci | Coenzima in reactiile metabolismului glucidic (cu rol in producerea ribozei) si a mai multor aminoacizi.Contribuie la buna functionare a sistemului nervos. | Incetinirea cresterii, confuzie mentala, edeme.Deficit sever: Beri-Beri. |
Vitamina B2 (Riboflavina) | Ficat, carne, lapte si produse lactate (iaurt, branza) | In organism se combina cu acidul fosforic si formeaza doua coenzime care actioneaza ca transportori de oxigen in cateva sisteme oxidative importante din organism. Rol in functionalitatea SNC, a aparatului vizual, tegumentelor. | Leziuni corneene, cheiloza (inflamatia si craparea comisurilor bucale).Carenta de riboflavina se asociaza frecvent cu deficitul de tiamina sau niacina |
Vitamina B3 (Niacina) | Ficat, carne, peste, alune. Se poate sintetiza din triptofan (l1 mg de niacina din 600 mg de triptofan). | Coenzima in reactiile de sinteza a lipidelor, de utilizare a energiei din carbohidrati si in procesul respiratiei tisulare.Rol trofic pentru tegumente, nerv, tract gastro-intestinal. | Leziuni tegumentare, gastro-intestinale, anorexie, iritabilitate, vertij.Deficit sever: pelagra. |
Vitamina B9
(Acid folic) |
Ficat, legume. | Coenzima in metabolismul aminoacizilor si proteinelor. Important in crestere. Important pentru maturarea eritrocitelor. | Diaree, anemie. |
Vitamina B6 (Piridoxina) | Carne, peste, legume, cereale. | Coenzima in numeroase reactii din metabolismul proteinelor si aminoacizilor. | Iritabilitate, dermatita in jurul ochilor, varsaturi, convulsii, litiaza renala. |
Vitamina B12
(Cianocobalamina) |
Carne, peste, oua, lapte si produse lactate. | Coenzima in reactiile de sinteza ale acizilor nucleici.Asigura cresterea.
Rol trofic pentru sistemul nervos. Importanta pentru maturarea hematiilor. |
Deficit sever: anemie pernicioasa, tulburari neurologice (demielinizarea fibrelor nervoase mari din maduva spinarii, in special din cordoanele posterioare). |
Vitamina B7
(Biotina) |
Ficat, rinichi, galbenus de ou, lapte, legume proaspete. | Coenzima in reactii de sintreza a lipidelor, in metabolismul aminoacizilor si glucidelor. | Oboseala, depresie, greata, dermatita, dureri musculare. |
Vitamina B5
(Acid pantotenic) |
Ficat, rinichi, carne, galbenus de ou, legume (larg raspandita In aproape toate alimentele) | Coenzima in metabolismul energetic, fiind in principal incorporata in coenzima A | Deficitul este rar deoarece acidul pantotenic se gaseste in majoritatea alimentelor. |
VITAMINELE LIPOSOLUBILE | |||
Vitamina A
(Retinol, Carotenoizi) |
Retinol: ficat, unt, lapte integral, branza, galbenus.Provitamina A: morcovi, legume, dovleac, cartofi, caise. | Rol in procesele vizuale. Este necesara pentru cresterea normala a majoritatii celulelor din organism si in special a celor epiteliale.Rol in procesul de crestere a oaselor si dintilor. | Deficit moderat: hemeralopie, descuamare tegumentara, acnee, diaree, infectii gastrointestinale, incetinirea cresterii.Deficit sever: xeroftalmie. |
Vitaminele D1 – D4
(D1 – Lamisterol D2 – Ergocalciferol, D3 – Colecalciferol, D4-Dihidrotachisterol) |
Untura de peste, galbenus, ou.Sintetizata la nivelul tegumentului sub actiunea luminii solare. | Rol in metabolismul fosfocalcic (creste absorbtia intestinala a calciului; rol antirahitic la copil). | La copii: rahitism.La adulti: osteomalacie. |
Vitamia E
(Tocoferol) |
Ulei vegetal, margarina, legume (In special spanac, salata), boabe de cereale, galbenus, unt, ficat. | Rol antioxidant. Rol structural pentru mentinerea integritatii membranei celulare. Efecte antiinflamatoare. | Deficitul apare aproape exclusiv in inanitie. Posibil anemie, la copiii cu greutate mica la nastere. |
Vitaminele K1 – K3
(K1 – Fitokinona, K2 – Farnokinona, K3 – Menadiona) |
Spanac, varza, urzici, brocoli, margarina, uleiuri vegetale. | Intervine in procesul de coagulare a sangelui. Sinteza factorilor II, VII, IX, X la nivel hepatic este dependenta de vitamina K. | Deficitul apare foarte rar deoarece vitamina K este sintetizata continuu de catre bacteriile din tractul intestinal. La nou nascuti, care nu au inca flora bacteriana capabila sa sintetizeze vitamina K apare deficitul datorita lipsei din alimentatie. Deficitul poate apare In urma malabsorbtiei lipidelor din tractul gastrointestinal. |
I just want to tell you that I’m very new to blogging and site-building and honestly liked your web-site. Likely I’m going to bookmark your blog . You definitely have great articles and reviews. Appreciate it for sharing your blog site.
LikeLike
Merci pour ce joli blog. C’est tres bien.
LikeLike
Sunt mai mult decat incantat cu tot ce postezi. Acum mi-am tiparit lista de vitamine. O voi lipi pe imprimanta si o sa ii ofer atentia mea. Ce mai faci tu Lorena? Pe celalalt blog e pauza de masa, observ! hihi
LikeLike
O SA AJUNG SI PE ACOLO
LikeLike
si eu, imediat ce ajungi tu…. 🙂
LikeLike