ULEIUL DE AVOCADO IN GASTRONOMIE
ULEIUL DE AVOCADO IN GASTRONOMIE
Fondatorul Fabricii de ulei Olivado din Noua Zeelanda, un bucatar profesionist, a descoperit si introdus in anul 1999, pe piaţa de consum, uleiul presat la rece de avocado care poate fi folosit la gatirea alimentelor. Conform cercetarilor lui Olivado, uleiul de avocado are multe caracteristici asemanatoare uleiului de masline. Ca si uleiul de masline, este unul din putinele uleiuei obtinute din pulpa fructelor, nu din semintele acestora. Acest ulei prezinta avantajul de a putea fi procesat pe tot parcursul anului, culturile de avocado, nefiind culturi sezoniere.
Uleiul de avocado extravirgin se obtine numai prin presare la rece, la temperaturi sub 55˚F/12˚C si are un continut de acid de 0,8%, mult sub valoarea de 1% impusa de denumirea “extra virgin”. Important de mentionat este ca in cadrul acestui proces nu se utilizeaza caldura sau solventii la extragerea uleiului din fruct. Pentru protejarea impotriva rancezelii oxidative ,uleiul se ambaleaza in sticle inchise la culoare. Prezinta o garantie de pana la 5 ani ( Uleiul marca Olivado garanteaza o valabilitate de 5 ani).
Este foarte bogat in grasimi monosaturate şi vitamina E, de culoare verde-smarald (datorita continutului bogat in clorofila a fructelor din care se extrage), cu o textura densa si o aroma dulce, asemanatoare celei de nuca, potenţand aromele alimentelor in loc sa le domine, cum se intampla cu alte uleiuri.
Uleiul de avocado, in forma nerafinata are un punct de fun relativ asemanator cu al uleiului de masline – 400 ° F (204 ° C) , insa, la fel ca la toate uleiurile comestibile, gradul de rafinare ii screste puntul de fum. Astfel, in forma rafinata ajunge la un punct de fum semnificativ de inalt – 520 ° F (271 ° C). Gradul punctului de fum depinde, in mare masură, de calitatea de rafinament și modul in care uleiul este manipulat de la fabrica pana ajunge pe rafturile magazinelor și ulterior in bucatarii. La crestera punctului de fum contribuie si aciditatea scazuta a uleiului de avocado. Avand un punct de fum atat de ridicat, uleiul de avocado poate fi folosit in bucatarie la orice fel de preparate care necesita temperaturi ridicate de pregatire (prajeli, coaceri, gratare).
Avantajele folosirii uleiului de avocado:
- Are cel mai ridicat nivel de grasimi mono-nesaturate sanatoase pentru inima, in comparatie cu alte uleiuri.
- Nivelurile ridicate de alfa si beta-caroten, care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului.
- Cele mai ridicate nivele de vitamine si minerale esentiale, inclusiv un nivel ridicat de vitamina E, un antioxidant puternic.
- Uleiul de avocado, spre deosebire de uleiul de masline, constituie o sursa extraordinara de luteina, care protejeaza impotriva degenerarii maculare si a orbirii.
- In comparatie cu alte uleiuri, uleiul de avocado se caracterizeaza prin cel mai inalt continut de grasimi mono-nesaturate, vitamina E, acid folic, potasiu, magneziu, luteina, Beta-Sitosterol si glutation.
- Uleiul de avocado poarta numele de “sprijinitor al nutrientilor” deoarece s-a demonstrat ca duce la cresterea absorbtiei de catre organism a mult mai multor nutrienti sanatosi pentru inima si anticancer din salate, cum ar fi alfa-carotenul (9x), beta-carotenul (17x), licopenul (4x) si luteina (6x).
Restrictii:
- Datorita functiei energetice mari, la fel ca si fructele de avocado, uleiul este indicat sa se consume cu moderatie de catre persoanele supraponderale.