DIETA SOUTH BEACH – PLAN DE MENIU ETAPA II
Va recomandam ca dupa cele doua saptamani ale fazei intai sa treceti la aceasta etapa mai putin restrictiva. Acum este momentul sa reintroduceti in alimentatie anumiti cabohidrati “sanatosi” – fructe, paine din faina integrala, orez cu bobul intreg, paste din faina de grau integral, cartofi dulci. In faza a doua, scaderea in greutate va decurge ceva mai lent ; iata de ce unele persoane prefera sa ramana in faza intai mai mult de doua saptamani.
Ziua 1
Mic dejun
1 cana capsune proaspete
Terci de ovaz ( ½ cana fulgi de ovaz clasici amestecati cu 1 cana lapte degresat, fierti la foc mic, presarati cu scortisoara si o lingurita nuci maruntite)
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
1 ou fiert tare
Pranz
Salata mediteraneana de pui (vezi reteta)
Gustare de dupa-amiaza
1 para proaspata si un triunghi de branza topita cu continut redus de grasime
Cina
File de somon umplut cu spanac (vezi reteta)
Ghiveci de legume
Salata mixta (verdeturi diverse, castraveti, ardei, rosii)
Ulei de masline si otet dupa gust sau 2 linguri sos de salata fara zahar
Desert
Capsune in ciocolata (vezi reteta)
Ziua 2
Mic dejun
Crema de fructe (250 g iaurt cu aroma de fructe, degresat si fara zahar, cu ½ cana cu fructe gen capsune, zmeura, mure si ½ cana cu gheata zdrobita; se amesteca pana la omogenizare)
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
1 ou fiert tare
Pranz
Pui cu cuscus si lamaie
Rosii si castraveti taiate felii
Gustare de dupa-amiaza
250 g iaurt degresat, fara zahar
Cina
Budinca de carne (vezi reteta)
Sparanghel fiert la abur
Ciuperci calite in ulei de masline
Ceapa si rosii taiate felii, stropite cu ulei de masline
Desert
Pepene galben taiat felii cu 2 linguri de urda
Ziua 3
Mic dejun
1 cana cereale cu continut ridicat de fibre, impreuna cu ¾ cana lapte degresat
1 cana capsune proaspete
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
1 mar mic si o lingura de unt de arahide
Pranz
Salata greceasca (vezi reteta)
Gustare de dupa-amiaza
125 g iaurt degresat, fara zahar
Cina
Pui marinat cu ierburi aromate (vezi reteta)
Salata “perfecta” (vezi reteta)
Dovlecei si dovleac taiati felii si fierti la abur
Desert
1 para proaspata cu urda si nuci
Ziua 4
Mic dejun
½ grapefruit proaspat
Tartina din o felie paine integrala prajita, cu 30 g branza dietetica, incalzita pana cand se topeste branza
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
125 g iaurt degresat, fara zahar
Pranz
“Salata bucatarului-sef” (carne de curcan, friptura de vaca si branza de vaca si branza cu continut redus de grasime, 30 g fiecare, amestecate cu diverse verdeturi)
2 linguri vinegreta cu otet balsamic
Gustare de dupa-amiaza
1 mar mic si 1 triunghi de branza topita cu continut redus de grasime
Cina
Pachetele de pui cu legume in stil asiatic (vezi reteta)
Salata orientala de varza (vezi reteta)
Desert
Crema de urda cu migdale (vezi reteta)
Ziua 5
Mic dejun
Crema de fructe (250 g iaurt cu aroma de fructe, degresat si fara zahar, cu ½ cana cu fructe gen capsune, zmeura, mure si ½ cana cu gheata zdrobita; se amesteca pana la omogenizare)
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
1 ou fiert tare
Pranz
Tartina cu friptura de vita
Gustare de dupa-amiaza
125 g iaurt degresat, fara zahar
Cina
Pui prajit cu legume
Salata mixta (verdeturi diverse, castraveti, ardei, rosii)
Ulei de masline si otet dupa gust sau 2 linguri sos de salata fara zahar
Desert
½ cana budinca de vanilie fara grasime si fara zahar, cu 3-4 capsune taiate felii
Ziua 6
Mic dejun
250 ml suc de legume
1 ou-ochi fiert in apa
1 chifla din faina integrala
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
1 mar mic si o lingura de unt de arahide
Pranz
½ cana branza de vaci cu ¼ pepene galben taiat felii
4 biscuiti din faina integrala
Desert aromat pe baza de gelatina, fara zahar
Gustare de dupa-amiaza
Humus (vezi reteta) cu legume crude (se poate folosi humus din comert)
Cina
Pui cu sos de vin (vezi reteta)
Dovleac in stil italian (vezi reteta)
Salata de laptuca, spanac si nuci
Ulei de masline si otet balsamic dupa gust sau 2 linguri sos de salata fara zahar
Desert
“Scoarta” de fistic (vezi reteta)
Ziua 7
Mic dejun
¼ pepene galben
Tartina din o felie paine integrala prajita, cu 30 g branza dietetica, incalzita pana cand se topeste branza
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
125 g iaurt degresat, fara zahar
Pranz
Rosie umpluta cu salata de ton (100 g ton in suc propriu, 1 lingura telina rasa, 1 lingura maioneza), servit ape frunze de salata verde
Gustare de dupa-amiaza
Salata orientala de vinete cu legume crude sau impachetata intr-o frunza de salata verde
Cina
Friptura de antricot marinat (vezi reteta)
Fasole verde si galbena cu ardei rosu, calite in ulei de masline
“Piure-supriza” South Beach (vezi reteta)
Salata mixta (verdeturi diverse, castraveti, ardei, rosii)
Ulei de masline si otet dupa gust sau 2 linguri sos de salata fara zahar
Desert
Pepene galben cu o felie de lamaie
Ziua 8
Mic dejun
Parfe “Rasaritul soarelui” (vezi reteta)
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
1 ou fiert tare
Pranz
Salata de pui cu mere si nuci (link)
Gustare de dupa-amiaza
125 g iaurt degresat, fara zahar
Cina
Peste oceanic in sos dietetic de smantana (vezi reteta)
Rosii la gratar (vezi reteta)
Salata verde
Ulei de masline si otet balsamic dupa gust sau 2 linguri sos de salata fara zahar
Desert
Crema de urda cu coaja de lamaie (vezi reteta)
Ziua 9
Mic dejun
Oua florentine (1 ou-ochi fiert in apa, servit impreuna cu ½ cana spanac calit in ulei de masline)
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
1 mar mic si o lingura de unt de arahide
Pranz
Salata de cuscus cu rosii si busuioc (vezi reteta)
Gustare de dupa-amiaza
125 g iaurt degresat, fara zahar
Cina
Pui cu sos picant de rosii
Salata mixta (verdeturi diverse, castraveti, ardei, rosii)
2 linguri vinegreta cu otet balsamic sau 2 linguri sos de salata fara zahar
Desert
Budinca garnisita cu frisca si ciocolata (vezi reteta)
Ziua 10
Mic dejun
Clatita din fulgi de ovaz (vezi reteta)
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
1 mar mic si o lingura de unt de arahide
Pranz
Salata de spanac cu pui si zmeura (vezi reteta)
Gustare de dupa-amiaza
125 g iaurt degresat, fara zahar
Cina
Budinca de carne (vezi reteta)
Dovleac in stil italian (vezi reteta)
Desert
Capsune cu inlocuitor de zahar sau cu frisca degresata
Ziua 11
Mic dejun
1 cana capsune proaspete
1 cana cereale cu continut ridicat de fibre, impreuna cu ¾ cana lapte degresat
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
1 ou fiert tare
Pranz
Lipie cu curcan si rosie (o lipie din faina integrala umpluta cu 100 g piept de curcan feliat, 3 felii de rosie, ½ cana salata verde maruntita, 1 lingurita mustar de Dijon)
Gustare de dupa-amiaza
125 g iaurt degresat, fara zahar
Cina
“Fundite” de cod (vezi reteta)
Salata verde
Ulei de masline si otet balsamic dupa gust sau 2 linguri sos de salata fara zahar
Desert
1 mar copt
Ziua 12
Mic dejun
½ grapefruit
1 ou, preparat dupa dorinta
1 felie paine multicereale
Gem cu continut redus de zahar
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
1 felie de branza mozzarella cu continut redus de grasime
Pranz
Supa de rosii
Pateu de vita cu 1 felie de rosie si o felie de ceapa servite impreuna cu ½ lipie din faina integrala
Gustare de dupa-amiaza
Salata orientala de vinete cu legume crude sau impachetata intr-o frunza de salata verde
Cina
Salata de pui la gratar cu sos tzatziki (vezi reteta)
Sparanghel la gratar stropit cu ulei de masline
Salata mixta (verdeturi diverse, castraveti, ardei, rosii)
2 linguri vinegreta cu otet balsamic sau 2 linguri sos de salata fara zahar
Desert
1 para proaspata cu urda si nuci
Ziua 13
Mic dejun
1 cana afine
1 ou-jumari cu sos de rosii
Terci de ovaz (1/2 cana fulgi de ovaz clasici amestecati cu o cana lapte degresat, fierti la foc mic, presarati cu scortisoara si 1 lingura nuci macinate)
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
125 g iaurt degresat, fara zahar
Pranz
Salata de ton (100 g ton in suc propriu, 1 lingura telina rasa, 1 lingura maioneza, 3 felii de rosii, 3 felii de ceapa) intr-o lipie din faina integrala
Gustare de dupa-amiaza
1 felie de branza mozzarella cu continut redus de grasime
Cina
Friptura cu ceapa la tigaie
Salata South Beach (vezi reteta)
Broccoli fiert la abur
Desert
Capsune in ciocolata (vezi reteta)
Ziua 14
Mic dejun
250 ml suc de legume
Oua si costita la cuptor
1 felie paine multicereale, prajita
Cafea decofeinizata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar
Gustare de dimineata
125 g iaurt degresat, fara zahar
Pranz
Pizza Portabello (vezi reteta)
Gustare de dupa-amiaza
1 mar mic si 1 triunghi de branza topita cu continut redus de grasime
Cina
Somon la gratar
Cuscus
Salata de sparanghel alb (vezi reteta)
Desert
Capsune proaspete si crema de urda cu coaja de lamaie (vezi reteta)
Alimente permise si interzise in faza a doua
Cunoscand efectele diverselor alimente asupra functiilor organismului, veti slabi mai usor si va veti mentine la greutatea normala. In viitor, daca va indepartati de la regim si descoperiti ca v-ati ingrasat cateva kilograme, veti sti cum sa reparati daunele. Veti sti foarte bine ce alimente puteti consuma fara restrictii, pe care trebuie sa le consumati cu moderatie si de care trebuie sa va feriti. Veti intelege principiile metabolismului – nu ca pe o chestiune de interes stiintific, ci la modul practic: cum influenteaza alimentele compozitia sangelui si ce impact are aceasta asupra greutatii dumneavoastra.
Alimente pe care le puteti reintroduce in alimentatie
Fructe: mere, caise uscate sau proaspete, afine, pepene galben, cirese, grapefruit, struguri, kiwi, mango, portocale, piersici, pere, prune, zmeura, capsune.
Lactate: lapte de soia degresat, de vaca degresat (1% grasime), iaurt degresat simplu sau cu aroma de fructe.
Produse fainoase (consumati-le in cantitati mici!): chifle mici, din faina integrala; paine multicereale, din faina de grau integral, de secara, de movaz integral; cereale cu continut ridicat de fibre, fulgi de ovaz (nu instant); briose din faina integrala, fara zahar, fara stafide; paste din grau integral; lipie din faina integrala; floricele de porumb; orez brun sau salbatic; orz.
Legume: fasole pestrita, mazare boabe, cartofi dulci.
Diverse: ciocolata amaruie (rar), budinca fara grasime, vin rosu.
Alimente care trebuie evitate sau consumate rar
Produse fainoase si paine: chifle din grau rafinat, paine din grau rafinat sau alba, biscuiti, fulgi de porumb, paste din faina alba, prajituri din orez, orez alb, cornuri.
Legume: sfecla, morcovi, porumb, cartofi copti sau piure.
Fructe: banane, diverse fructe in compot, suc de fructe, ananas, struguri, pepene verde.
Diverse: miere, inghetata, gem
You are so cool! I do not believe I’ve read through a single thing like that before. So good to discover somebody with a few original thoughts on this subject. Really.. many thanks for starting this up. This site is one thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality!
LikeLike
I try to do my best..Thanks, Ira.
LikeLike
Yes, it is hard, but not impossible.
LikeLike
It’s hard to find educated people for this topic, however, you sound like you know what you’re talking about!
Thanks
LikeLike
Multe diete esueaza tocmai din cauza acestor planuri zilnice de meniu. Majoritatea celor ce citesc planurile de meniu ajung la concluzia imposibilitatii urmarii lor. Este greu, cum am spus si mai sus…timpul, banii sunt factorii esentiali care ii determina pe majoritatea celor ce vor sa slabeasca sa se opreasca in fata acestor planuri zilnice si sa priveasca dorinta piererii kilogramelor ca pe o bariera imposibil de trecut.
Cea mai simpla moaliate de a slabi este sa-ti schimbi modul de viata, modul de alimentatie mai bine spus , ceea ce va duce implicit la schimbarea metabolismului si la pierderea kilogramelor in mod vizibil si cat mai natural , fara sa apara efectul yo-yo (reacumularea kilogramelor). Adoptarea unui regim alimentar corect nu este nici costisitoare si nici lipsa timpului nu poate fi un impediment si ar trebui sa devina on obiectiv importnt pentru fiecare dintre noi. O alimentatie corecta insemna un echilibru de nutrienti si mentinerea unui numar de calorii necesae organismului, nimic mai mult.
In primul rand, trebuie sa renunti complet la alimentele care contin carbohidrati simpli (faina alba, painea alba, orezul alb, zaharul alb). Aceste alimente rafinate au un impact dezastruos asupra organismului. Nu-ti cere nimeni sa renunti la carbohidrati , organismul are nevoie de carboxidrati, este doar o problema de inlocuire … inlocuiesti produsele rafinate cu variantele lor integrale (paine integrala, paste integrale, orez integral, orez salbatic, zahar brun), care contin carbohidrati complecsi.Carbohidratii complecsi au un indice glicemic mai mic si sunt prelucrati lent in procesul de digestie, astfel ca energia pe care o ofera este eliberata treptat.
Renunta total la produsele de tip fast-food sila produsele procesate (salamuri, parizer …etc). Le poti inlocui cu piept de pui sau orice alta carne slaba gatita la cuptor cu foarte putin ulei sau la gratar) alaturi de o salata. Carnea este o sursa importanta de prioteine, de aceea ar trebui sa faca parte negresit din alimentatie … zilnic, sau o data la doua zile ai putea consuma carne, perparata simplu – la gratar. Albusul de ou iarasi este o sursa bogata in proteine , din pacate galbenusul contine foarte mult colesterol, insa poti sa consumi 3 oua pe saptamana daca nu ai probleme de sanatatecare sa interzica consumul de oua.
Include in regimul alimentar pestele, care contineacizi grasi saturati, in special Omega-3, absolut necesari in mentinerea unei sanatati optime. Poti manca ton, somon, macrou, hering, macrou sunt surse bogate de acizi grasi tip Omega.
Produsele lactate grase (lapte, iaurt, branza) trebuie sa le inlocuiesti cu varinata lor degresata sau cu grasimi moderate 0-2%.
De asemenea, consuma fructe, oleaginoase (seminte, alune, nuci – moderat, ca o gustare) si cat mai multe legume … legumele, zarzavaturile. Salatele nu ingrasa, au minimul e calorii, in schimb sunt pline e vitamine si nutrienti. De asemenea, consuma fasole, naut , quonoa, linte Au fiecare in jur 170-180 calorii /100 grame fierte, asa ca nu ingrasa … Consuma oricare din acestea iti place … nu trebuie sa le consumi pe toate obligatoriu, si nu cantitati enorme… Consumi ce iti place, important este ca ceea ce consumi sa fie sanatos, nu fast food, nu mezeluri, nu grasimi, nu margarina (are grasimi hidrogenate, foarte periculoase)
Renunta la bauturile carbogazoase (cola, pepsi si tot soiul de sucuri). Le poti inlocui foarte bine cu ceaiuri, indeosebi ceai verde, sucuri de fructe, apa plata.
fructe in cantitati cat mai mari pentru a oferi organismului fibre, vitamine si minerale. Toate acestea, sunt elemente ale dietei mediteraneene si daca poti inlocui produsele indicate, nu ai cum sa nu slabesti si te vei simti mult mai bine. meriat sa incerci … chiar nu este greu. Probabil primele zile sunt mai draconice, insa se poate.
LikeLike
Intr-adevar, aceasta este marea problema cu meniurile zilnice ale dietelor de tot felul…nu se pot urma, fie din cauza timpului, care nu permite prepararea acestoara, fie din cauza bugetului restrans.
Model de meniu zilnic orientativ
1.Dimineata: o felie de paine neagra cu lapte degresat sau cu o omleta. Ai mai putea manca o ceasca de cereale integrale (dar nu musli, pentru ca are fructe uscate, care contin foarte mult zahar) si iaurt dagresat, sau un sanwich cu sunca de pui si frunze de salata verde.
2.Gustare: fructe – mere, piersici, caise, pere.
3.Pranz: pui la gratar cu salata sau legume sau peste la gratar cu salata sau legume.
4.Gustare: iaurt sau 1 ceasca lapte degresat
5.Cina: Pulpa de vita la gratar cu salata sau o portie de ardei umpluti sau rosii umplute cu carne slaba si orez integral sau de post . De asemenea, mai poti maca o portie de paste integrale cu sos de rosii.
Ceea ce vreau eu sa mentionez este ca nu trebuie neaparat sa manaci exact alimentele din planul de meniu pe care eu l-am postat aici. Acest plan de meniu al dietei South Beach este orientativ. Din el iti poti alege tu ce iti place sa mananci si sa-ti formezi un meniu propriu , evident tinand cont de alimentele permise.
LikeLike
In rest e ok.
LikeLike
buna,eu vreau in faza a2a un meniu la fel zilnic ca nu am timp sa maninc la serviciu n ..feluri de mancare.multumesc
LikeLike